Maakunnan TKI-investointien vauhdittamista varten käynnistetty ja Sitran tuella aloitettu Kasvukiihdyttämö kokosi huhtikuussa kuutisenkymmentä alueen yritystä brändi-teeman ja yrityskasvun sudenkuoppien äärelle. Startup-realistiksi itsensä nimennyt Ilkka Kaikuvuo herättelee Business Turun tiloihin kokoontunutta väkeä alkuun kysymällä, riittääkö kasvuun se, että tuote tai palvelu ratkaisee asiakkaan ongelman.
– Ei riitä, hän vastaa ja jatkaa kertomalla korona-ajan innovaatiostaan: ostoskärryjen desinfiointipesurista.
Ostoskärry-pesuri toimi hyvin, loppuasiakkaat eli kauppiaat olivat tyytyväisiä ja tuotetta käytettiin. Pesuri ratkaisi ongelman, mutta kaupassakävijät eivät valinneet myymälää sen perusteella, oliko siellä pesuri vai ei. Pesurit eivät siis oikeastaan tuottaneet lisäarvoa, ja vähin äänin niistä luovuttiin.
– Ratkaisimme ongelman, mutta emme ratkaisseet markkinaa. Ongelmasta tuotteeseen on pidempi tie, ja ongelma pitää ratkaista useaan kertaan. Ei voi pitää kiirettä, vaan täytyy kehittää ja kysyä asiakkailta ja käyttäjiltä aina uudelleen, sanoo kasvuyrityksiä vuodesta 2007 luotsannut Kaikuvuo.
Hän nostaa esiin myös 40 %:n säännön. Sen mukaan tuotteella tai palvelulla pitäisi olla ainakin 40 % sellaisia asiakkaita, jotka ovat erittäin pettyneitä, jos tuote tai palvelu lakkaa olemasta. Ja tätä on syytä myös mitata.
– Product Market Fit tapahtuu, kun asiakkaat ostavat tuotettasi, maksavat mielellään ja ostavat sen myös uudelleen mielellään.
TKI-Kasvukiihdyttämö on Sitran tukema, TKI-investointien vahvistamismalli, jota Varsinais-Suomessa on päästy toteuttamaan ensimmäisten maakuntien joukossa. Tarjolla on nyt alkaneita valmennuspäiviä mukaan valituille 50–100 yritykselle ja sen jälkeen räätälöityä valmennusta noin 20–25 yritykselle.
Kiinnostaako sijoittajaa brändi?
Piia Maaranen, VC-sijoittaja ja sijoittajayhtiö Innovestor Ventures:in partner, puhuu brändin merkityksestä.
– Brändi on isossa roolissa silloin, kun pitchataan omaa yritystä sijoittajalle. Sijoituspäätöksen keskiössä on tiimi, liiketoimintaidea, aikaansaavuus ja markkinan riittävä koko. Kun brändin rakentaminen on aloitettu kunnolla ja sillä on pohja, työtä voidaan jatkaa sijoittajan kanssa, hän painottaa.
Maarasen mukaan pitchissä pitää olla tarina, sillä sen tarkoitus on tuottaa kuulijalle muistijälki ja halu saada tietää lisää.
– Hyvin pohjustettu brändi on tärkeä myös yrityksen ensimmäisissä rekrytoinneissa. Sopivat henkilöt tulevat brändin perässä, kun tietävät, mitä brändi edustaa markkinassa. Hyvä pohjatyö tekee brändistä kaikille selkeän ja sitä on helppo viestiä, Maaranen jatkaa.
Myös hän muistuttaa mittaamisesta. Brändin suoriutumisesta voi kertoa esimerkiksi se, kuinka monta kertaa viikossa asiakas käy palvelussa, tai montako maksavaa asiakasta tavoitetaan kuukaudessa.
Varsinais-Suomessa on tavoitteena tuplata TKI-investointien nykyinen 550 miljoonaa euroa miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan tarvitaan myös yli 3 000 työntekijää ja osaajaa täyttämään näitä TKI-toiminnan avaamia työpaikkoja. Kasvukiihdyttämö on osa tätä tavoitetta ja vahvistaa Sitran prosessin tukemana yritysten asiakaslähtöistä tuotekehitystä maakunnassa. Tukijoukkoihin tarvitaan kaikkia, erityisesti alueen korkeakouluja ja ammatillisia oppilaitoksia sekä elinvoima- ja yrityspalvelutoimijoita.
Lisätietoja: Business Turku