Rakennus- ja kiinteistöalan näkymiä ja ilmiöitä
Päivitetty 12.2.2025
Rakennus- ja kiinteistöalan kartalle on koottu laajasti ilmiöitä PESTE-kategorisoinnin (Poliittinen, Ekonominen, Sosiaalinen, Teknologinen, Ekologinen) mukaisesti. PESTE on toiminut karttatyöskentelyssä jäsennyksen välineenä, ja kartalle on tuotu ilmiöitä jokaisesta PESTE-sektorista. Alla on poimintoja kartalle kootuista ilmiöistä. Voit tutustua karttaan tarkemmin klikkaamalla hiirellä ilmiöpallon päällä. Saat esiin ilmiöstä kertovan, taustoittavan tekstin ja erilaisia lähdeaineistoja. Sektorin nimeä klikkaamalla löydät lisätietoa sektorikuvauksesta.
Pandemian jälkeinen talouskasvu on hidastunut, ja rakennusala on kärsinyt erityisesti Ukrainan sodan ja Suomen taantuman vaikutuksista. Asuntomarkkinoiden jäätyminen on edelleen heikentänyt alan tilannetta, mikä on johtanut työttömyyden kasvuun. Toisaalta Ukrainan mahdollinen jälleenrakennus tarjoaa tulevaisuudessa mahdollisuuksia alan toimijoille. Tähän ei voida kuitenkaan ripustautua vaan alan kasvun mahdollisuudet riippuvat myös mm. talouden kokonaiskehityksestä.
Rakentamislaki ja asuntotuotanto: Rakentamislaki on tullut voimaan vuonna 2025. Erityisenä kohteena on asetusten uusiminen, eli monta asetusta on jo nyt työn alla, ja niihin tarvitaan näkemystä, kokemusta ja visioita siitä, miten päivitykset tehdään! Osaavaa työvoimaa tulisi saada ulkomailta, myös EU:n ulkopuolelta. Miten todennetaan muutenkin haasteelliset kelpoisuudet ja pätevyydet? Tämä on tällä hetkellä työn alla, kun uusitaan Ympäristöministeriön ohje suunnittelijoiden ja työnjohdon kelpoisuuksista. Tällä kertaa siitä tehdään jopa asetustekstiä, jolloin sen määräävyys on toisella tasolla kuin aiempi ohje!
Näitä vastaavia asioita on paljon keskustelussa esimerkiksi kiertotaloudessa. Aiemmin oli selkeä kielto, mutta tällä hetkellä kielto on poistettu. Miten rakennustuoteasetusta kehitetään siihen suuntaan, että kiertotaloustuotteiden uudelleenkäyttö lisääntyy merkittävästi? Toisaalta rakennustuotteiden kierrättämisen ympärille ei ole vieläkään muotoutunut kiertotalousmarkkinoita, joissa olisi luontevasti huomioitu materiaalien CE-merkintää vastaava järjestelmä kiertotaloustuotteille.
Tämän saman voi skaalata jopa tiloille. Toimistoista ei tule asuntoja kovinkaan pienellä työllä, vaan käyttötarkoituksen muutokset ovat raskaimpia korjaushankkeita, joissa hiilipiikki, kustannukset, riskit ym. ovat erittäin suuria.
Asuntotuotannon haasteena on vapaarahoitteisen ja valtion tukeman asuntotuotannon uudelleen asemointi, kun ARA, kunnat ja hyvinvointialueet pohtivat erityisasumisen tuotantotapoja: kenen vastuulla, kuinka paljon ja minne. Aiemmin ARA-tuotanto tasasi suhdanteita, mutta tässä muuttuvassa tilanteessa vaikuttaa siltä, ettei tämä mekanismi enää toimi tulevaisuudessa. Miten tähän vastaa ARA-rahoituksen hakeminen jatkossa EU:n rahoituksista? Monimutkaisempi prosessi, suurempi kilpailu rahoituksista. Toisaalta taksonomiavaatimukset tulee täyttää EU-hankkeissa entistä tarkemmin, jotta rahoituksia saadaan. Tämä haaste kääntyy vihreän siirtymän eduksi eli pakottaa kehittämään taksonomian mukaista rakentamista, kuten uusi Rakentamislakikin jo tekee!
Lyhyesti yleistä:
Tekoälyn vaikutukset: Tekoäly on alkanut muuttaa rakennusalaa merkittävästi. Se parantaa projektien tehokkuutta, vähentää virheitä ja auttaa ratkaisemaan työvoimapulaa automatisoimalla toistuvia tehtäviä. Tekoälyä hyödynnetään myös suunnittelussa ja rakennusten ylläpidossa, mikä mahdollistaa kestävämmät ja älykkäämmät ratkaisut.
Ilmasto- ja kestävyysvaatimukset: Rakennusalan on sopeuduttava tiukentuviin ilmasto- ja kestävyysvaatimuksiin. EU:n kestävän rahoituksen taksonomia ja uudet säädökset edellyttävät rakennusprojektien hiilijalanjäljen pienentämistä ja energiatehokkuuden parantamista. Tämä vaatii uusia rakennusmateriaaleja ja -menetelmiä, kuten vähähiilistä sementtiä ja puukerrostaloja.
Globaali turvallisuustilanne: Rakennusalan on varauduttava globaaleihin turvallisuusuhkiin, kuten kyberhyökkäyksiin ja toimitusketjujen häiriöihin. Toimitusvarmuuden parantamiseksi on tärkeää kehittää monipuolisia ja joustavia toimitusketjuja sekä varautua mahdollisiin häiriöihin. USA:n hallinnon uudet tariffit voivat nostaa rakennusmateriaalien hintoja ja aiheuttaa toimitusketjujen häiriöitä. Tämä lisää kustannuksia ja vaikeuttaa projektien budjetointia.
Huoltovarmuus: Rakennusalan huoltovarmuus on kriittistä erityisesti globaalien kriisien aikana. On tärkeää varmistaa, että rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden saatavuus on turvattu myös poikkeusoloissa. Tämä edellyttää monipuolisia hankintakanavia ja varautumissuunnitelmia
Muuta
Kansallisesti uusi rakennus- ja maankäyttölaki on siis tuonut mukanaan uusia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia kehittää alaa kestävämpään suuntaan. Alueellisesti merkittävä muutos koulutussektorilla on ollut Turun AMK:n uusi rakennusarkkitehtikoulutus, joka vastaa alan muuttuviin tarpeisiin.
Maailman sähköistyminen ja uusiutuvien energiamuotojen yleistyminen näkyvät rakennusalalla uusina innovaatioina ja materiaalien kehityksenä. Digitaalisuuden ja tekoälyn rooli korostuu entisestään, ja alan koulutuksessa on huomioitava eri sukupolvien arvot ja joustavat opiskelutavat.
Pandemian vaikutukset näkyvät edelleen, mutta tulevaisuuden haasteisiin vastaaminen vaatii jatkuvaa sopeutumista ja innovointia. Rakennusalan on oltava valmis kohtaamaan uusia ilmiöitä ja kehityskulkuja, jotka voivat muuttaa koko toimialaa.