Meriklusterin ja valmistavan teknologiateollisuuden näkymiä ja ilmiöitä
Päivitetty 14.2.2025
Meriklusterin ja valmistavan teknologiateollisuuden ennakointikartalle on koottu ilmiöitä PESTE-kategorisoinnin (poliittinen, ekonominen, sosiaalinen, teknologinen, ekologinen) mukaisesti. PESTE on toiminut karttatyöskentelyssä jäsennyksen välineenä. Alla on poimintoja kartalle kootuista ilmiöistä. Voit tutustua karttaan tarkemmin klikkaamalla hiirellä ilmiöpallon päällä. Saat esiin ilmiöstä kertovan, taustoittavan tekstin ja erilaisia lähdeaineistoja. Sektorin nimeä klikkaamalla löydät lisätietoa sektorikuvauksesta.
Ennakointikartalta on nähtävissä toimialoilla vahvistuva kestävän kehityksen periaatteita noudattava toiminta, ympäristöystävällisyyden huomiointi (esim. ekologisella sektorilla ilmiöt Merituuli-, Aurinko- ja Vesivoima, Biopolttoaineet, Vetytalous, Vihreämmät laivaväylät, Tuulivoimarahtilaivat), ja vastuullinen liiketoimintatapa (ilmiö Vastuullisuuden kriteerit kiristyvät). Sähköistymisen ja akkualan merkityksen kasvun johdosta toimialojen kartalle on luotu Lounais-Suomen akku- ja sähköistymisklusterin rakentumisen ilmiö (vahvistuva ilmiö teknologisella sektorilla Lounais-Suomen akku- ja sähköistymisklusteri).
Yhä epävarmempi ja muuttunut maailmantilanne ja siitä johtuvat monenlaiset muutostekijät näkyvät meriklusterin ja valmistavan teknologiateollisuuden ennakointikartalla vahvasti. Erityisesti Itämeren turvallisuus on keskiössä, sekä huoltovarmuustekijöihin ja varautumistoimintaan panostetaan poikkeus- ja häiriötilanteiden varalta, koska esimerkiksi meriliikenteen toimivuus kaikissa tilanteissa on elintärkeää (pääosin poliittisella sektorilla ilmiöt Varautumistoiminta, Hybridisodankäynti, Itämeren turvallisuus, Venäjän romahdus, Vallanvaihto Venäjällä). Geopoliittinen tilanne ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan pakottavat Suomea rakentamaan kiinteämpiä yhteyksiä Eurooppaan (poliittisella sektorilla ilmiö Kiinteät yhteydet Eurooppaan). Myös satamien (Turku, Naantali, Rauma, Uusikaupunki) kehittäminen on keskeistä ja Varsinais-Suomen talouden näkökulmasta tärkeää (vahvistuva ilmiö poliittisen ja ekonomisen sektorin rajalla Satamien kehitys). Lisäksi arktiksen alueen merkityksen kasvaessa sillä on vaikutuksia myös meriklusterin ja valmistavan teknologiateollisuuden aloille (vahvistuva ilmiö ekologisella sektorilla Arktiksen alueen merkityksen kasvu, vahvistuva ilmiö poliittisen ja ekologisen sektorin rajalla Arktiksen luonnonvarat ja kauppareitit).
Teknologian kehityssuuntaa kuvastavat ennakointikartalla esimerkiksi näkyvät digitalisaation, tekoälyn, automatiikan ja robotiikan kehittymistä käsittelevät ilmiöt, nämä muuttavat myös toimialoilla tehtäviä töitä ja tarvittavia taitoja (esim. ilmiöt teknologisella sektorilla Teollisuus 5.0, Tekoälyrobotiikka, Merenkulkurobotiikka). Kartalla näkyvät myös erilaiset muuttuvat työntekemisen tavat, oppimisympäristöt, käytännöt ja työntekijän roolit (esimerkiksi ilmiöt sosiaalisella sektorilla Sulautuva kampus, Skaalautuva oppiminen, Työllisyyden häiriöt). Ennakointikartalta erottuvat myös talouden trendit, toimintamallit ja kilpailuasetelmat, joista esimerkiksi toimijoiden välisten ekosysteemien rakentumisen lisääntyminen toimialan sisällä kuin eri toimialojen välillä nousee ilmiöissä esille (ekonomisella sektorilla ilmiöt Tuotteista asiakassuhteisiin, Finanssi ja omistus, Tekoälybotit asiakkaina).
Toimialojen kilpailukyvylle on erityisen tärkeää saada osaavaa työvoimaa. Kilpailu osaavasta työvoimasta on kuitenkin yhä kovempaa (vahvistuva ilmiö sosiaalisella sektorilla Globaali työvoimakilpailu). Osaamistarpeet muuttuvat nopeasti ja siitä syystä yhä keskeisemmäksi nousevat osaamisen nopean lisäämisen mahdollistajat sekä oppimista tukevat ekosysteemit (vahvistuvat ilmiöt Pienet osaamiskokonaisuudet/mikrotutkinnot ja pätevyydet, Osaamisverkostot, Skaalautuva oppiminen).