Tulevaisuustarinat ovat eri alojen ennakointityöryhmien kirjoittamia tarinoita siitä, millaista elämä voisi olla tulevaisuudessa vuoden 2030 paikkeilla. Tulevaisuustarinoiden pohjana on käytetty työryhmien rakentamia toimialojen tulevaisuustaulukoita ja -kuvia. Niitä on työstetty keskustelemalla toimialan vaihtoehtoisista tulevaisuuksista, on mietitty muun muassa millainen olisi alan utopia, mullistus, dystopia tai maltillisen kasvun tulevaisuuskuva. Tulevaisuustarinoissa toimialan muutostekijöitä on konkretisoitu työntekijän tai yrityksen näkökulmasta.
Kaupan alan mullistavassa tulevaisuustarinassa eletään tekoälyn kanssa 2030-luvun jälkeisessä maailmassa, jossa veden käyttöä rajoitetaan ja kaupat toimivat pelkästään verkossa.
– Huomenta Paula, kaunis ilma tulossa tänään. Harmi vain, että ilman saastepitoisuudet ovat niin suuret, ettet pääse ulos tänäänkään, ilmoittaa tekoäly Jennyn pirteä ääni.
– Sensorini ilmoittivat, että nukuit vähän huonosti, joten tilasin sinulle valmiiksi piristävän juoman. Voit hakea sen ulko-oveltasi. Huomasin myös, että näit viime yönä ahdistavia unia, joten valitsin sinulle kuunneltavaksi rauhallista musiikkia, tai voit katsoa sinulle ehdottamani hyvän mielen elokuvan, jotta saat mielesi taas iloiseksi. Lisäksi laitoin sinulle selailtavaksi valmiita ehdotuksia siitä, millaisia ruokia tai ruokatarvikkeita voit tänään tilata itsellesi, jotta kolesterolisi pysyy sopivalla, matalalla tasolla ja vireystilasi on tasainen koko päivän ajan. Huomiselle säätiedotus lupaa matalampia saastepitoisuuksia. Ehkäpä pääset silloin hetkeksi käymään ulkona, jatkaa tekoäly-Jenny iloisesti.
Vettä säännöstellään, mutta rahalla sitä saa
Elämme 2030-luvun jälkeisessä maailmassa, jossa tekoäly on tullut ihmisten jokapäiväiseksi kumppaniksi. Tekoäly seuraa muun muassa ilmansaasteiden myrkkypitoisuuksia ja ohjaa siltä osin kaikkien toimintaa. Laajamittainen tekoäly otettiin käyttöön Maapallon raaka-ainevarantojen hallituksen perustamisen yhteydessä, kun puhtaan veden käyttöä alettiin säännöstellä.
Kello 9 saan käyttööni päivittäisen vesiannoksen. Voin käydä nopeasti suihkussa. Vettä saan päivän mittaan valutettua hanasta tasan neljä litraa. Maapallon raaka-ainevarantojen hallitus on määritellyt, että sen pitää riittää sekä mahdolliseen ruoanlaittoon että janojuomaksi. Tosin smoothiet, pirtelöt ja mehut ovat myös hyviä päivittäisiä janon sammuttajia, joten ihan vain janojuomaksi vettä ei suoranaisesti tarvitakaan.
Isolla rahasummalla saisin ostettua itselleni lisää vettä tai isomman kuukausittaisen liha-annoksen. Maailmalla kiertää huhuja rikkaiden yltäkylläisistä juhlista, joissa vesi virtaa ja lihaa saa syödä niin paljon, kuin haluaa. Sen lisäksi juhlapaikat ovat uv-suojalla katettuja ulkotiloja, joihin on asennettu isot ilmanpuhdistimet, ja happisäiliöistä voi halutessaan käydä vielä haukkaamassa keuhkonsa täyteen täysin puhdasta ilmaa.
Perinteiset kaupat katoavat, ruoka kasvaa sisätiloissa
Ilman saastumisen vuoksi on toivottavaa, että emme liikkuisi ulkona. Ostamisen kannalta se ei ole enää tarpeellistakaan, sillä älyverkkoon sanelemani tuotteet toimitetaan kotiovelle robottien tai dronien toimesta, tai tarvittaessa voin tulostaa tavarat itse kotona.
Perinteisiä kauppoja, joissa voisi käydä, tai kuten ennen vanhaan sanottiin ”shoppailla”, ei enää ole. On vain suuria tehtaita ja suuria varastoja, joissa robotit yhdessä matalakastin ihmistyöntekijöiden kanssa pakkaavat ja lähettävät tuotteita. Kasvit kasvatetaan ja viljat viljellään keinotekoisesti isoissa kymmeniä kilometrejä pitkissä halleissa, joissa ilman lämpötila, kosteus, ravinteet yms. on säädetty ihanneolosuhteisiin.
Pyydän Jennyltä raportin tilitiedoistani.
– Tililläsi on vielä 300 000 valuuttaa, jotka olet perinyt vanhemmiltasi. Määrä riittää hyvin sijoitettuna vielä 20 vuodeksi.
Huokaisen helpotuksesta kuullessani tämän. Onneksi kuulun ns. keskikastiin ja pärjään perimälläni rahasummalla vielä pitkään, kunhan elän säästäväisesti ja rajoitan kulutustani. Sääliksi käy niitä, jotka eivät ole perineet mitään, sillä pelkällä työnteosta saatavalla palkalla ei enää tule maailmassa toimeen. Iso osa ihmisistä elää yhteishalleissa sänkypaikoilla ja syö halpatuotettua ruokaa, jonka terveellisyysarvoja korjataan erillisillä vitamiiniruiskeilla. He voivat vain unelmoida keskikastin omista, metropoleissa sijaitsevista, sinkuille ja pariskunnille tarkoitetuista noin 30 neliön asunnoista, joista löytyy yhden huoneen ja makuuhuoneen lisäksi myös oma vessa-/suihkutila.
Kaupan alan työryhmä
Paula Kairinen, Novida (teksti), Irina Eklund, Turun ammatti-instituutti, Marjo Joshi, Turun ammattikorkeakoulu, Heli Marjanen, Turun yliopisto, Tuula Nummila, Raseko, Sari Sainio, Varsinais-Suomen TE-toimisto.
Ota kantaa, voisiko tulevaisuus olla tämänlainen? Mitä asioita haluaisit lisätä tähän tulevaisuustarinaan? Kommenttiboksi on auki!