Älykoti
Älykoti tarkoittaa kotia, jossa valaistusta, lämmitystä ja elektronisia laitteita voidaan hallinnoida etänä esimerkiksi tietokoneen, älypuhelimen tai älyrannekkeen avulla. Älykodissa valaistus- ja lämmitysratkaisut ja elektroniset laitteet ovat siis verkkoyhteyden kautta yhteydessä älykodin omistajaan tai asukkaaseen ja käyttäjä voi ohjata kodin laitteita, tekniikkaa tai toimintoja etänä. Kun kodin sähköjärjestelmä automatisoidaan, koti voidaan myös ohjelmoida suorittamaan toimintoja automaattisesti.
IoT eli esineiden internet on tuttu ilmiö älypuhelimien ja tietokoneiden tultua koteihin. Kodin sähköjärjestelmän kautta on mahdollista rakentaa kodista älykäs, jolloin automatisoidun sähköjärjestelmän kautta voidaan ohjelmoida koti suorittamaan toistuvia mekaanisia toimintoja tai tehdä etäohjausta.
Äly-etuliite laitteiden ja tulevaisuuden kotien edessä tulee häviämään. Älystä tulee uusi normaali, kuten tämän päivän älypuhelimille on tapahtunut. Siksi jo nyt parissa sadassa suomalaiskodissa on ihan tavanomaista, että aamurutiineja on helpottamassa automaattiseksi ohjelmoitu valaistus, kahvinkeitin osaa kytkeytyä päälle, aamutelkkari käynnistyy itsestään ja sälekaihtimet avautuvat auringon valaistusvoimakkuuden mukaan.
Työpäivän aikana koti osaa säästää energiaa pudottamalla lämpötilaa ja sulkemalla tarpeettomat sähkölaitteet. Lisäksi asukas voi tarkistaa älypuhelimestaan, ettei hella tai muut sähkölaitteet jääneet päälle tai kodin ulko-ovi tuli varmasti lukittua. Mielenrauhan lisäksi järjestelmä voi pelastaa kiperältä tilanteelta, kun lapsi on unohtanut avaimensa kotiin. Tällöin vanhempi voi avata kodin oven mobiilisovelluksella. Järjestelmä osaa myös vahtia ja ilmoittaa mahdollisesta pesukoneen aiheuttamasta vuotamisesta. Pitkän kesälomareissun aikana ulko-oven sähkölukko keskustelee hallinnoivan älylaitteen kanssa jatkuvasti, joten kutsumattomista vieraista lähtee tieto isäntäväelle reaaliajassa kuvien kera.
Turvallisuus
Älykodin laitteiden integraatio nostaa huolia kybertuvallisuudesta ja esimerkiksi tietosuojasta. Miten pidetään huolta, että varmennus pysyy turvallisena? Kuinka nopeasti esimerkiksi kasvojentunnistus tai sormenjälkitunnistus yleistyvät avaimen sijasta, ja mitä seurauksia sillä voi olla kotien turvallisuuteen?
Yksi älykoteihin liittyvä uhka ovat erilaiset tietoturvariskit. Princetonin yliopiston tutkijat selvittivät internetoperaattoreiden kykyä selvittää tietoja asukkaista älylaitteiden perusteella ja totesivat, että operaattorit kykenevät seuraamaan älykodin laitteita ja voivat selvittää sitä kautta, mitä kotona tapahtuu. Analysoimalla älylaitteiden yksilöllistä dataa operaattorit voivat tutkia esimerkiksi, milloin kodin asukkaat nukkuvat, liikkuvat asunnossa tai katsovat televisiota. Tutkijat selvittivät kuitenkin, että vakoilua voi häiritä ohjaamalla IoT-laitteiden dataa seurantaa häiritsevälle keskittimelle.
Tietoturvaa kannattaa siis ajatella jo älylaitteiden ostovaiheessa ja suosia tuotteita, joiden valmistajat ovat luotettavia ja voivat osoittaa panostavansa tietoturvaan.
Lähteet:
Kodinturvatieto: Miltä näyttää tulevaisuuden älykäs koti