Dronet
Miehittämätön ilma-alus (engl. UAV, Unmanned Aerial Vehicle), usein käytetty nimitys drone tai drooni, on ilma-alus, jossa ei ole ihmislentäjää.
Suomessa dronejen käyttö on yleistynyt erityisesti ilmakuvaamisessa ja videoinnissa, sillä kamerat liikkuvat dronen mukana kätevästi miltei minne tahansa. Lentoasemien läheisyydessä dronejen lennättäminen on kuitenkin tiukasti kielletty, sillä vastuuttomalla drone-toiminnalla voi olla vakavia seurauksia.
Kamera-droneja käytettään myös monissa kaupallisissa tarkoituksissa – esimerkiksi voimalinjojen tarkastamisessa, kartoittamisessa, metsänhoidossa ja kiinteistöbisneksessä. Suomessa myös poliisi, rajavartiosto ja muut turvallisuusalan toimijat käyttävät droneja kuvaamiseen.
Vaikka teknologisesti dronejen kehitys on jo hyvin pitkällä, niiden yleistyminen ilmailukäyttöön tulee Hviemään aikaa, sillä kaikkia sääntely- ja turvallisuuskysymyksiä ei ole vielä ratkaistu. Kyse on ennen kaikkea yleisen hyväksymisen saamisesta asialle, ei niinkään teknologian kehittämisestä. Ihmiset luottavat ilmailualan toimijoihin, ja korkea luottamus tulee säilyttää myös tulevaisuudessa. Ilmailualalla turvallisuus on aina ykkönen.
Tammikuussa 2019 Suomessa oli 2416 droneja hyödyntävää kaupallista toimijaa, joilla oli käytössään 3073 dronea. Vuoden 2020 heinäkuun 1. päivästä lähtien on dronen lennättäjän suoritettava ilmailuun liittyvä verkkokurssi ja -tentti. Tähän liittyy myös rekisteröitymisvaatimus. Vaatimusten taustalla ovat uudet EU-asetukset
Matkahuollon drone- hanke alkuvuodesta 2019 oli ensimmäinen Euroopassa tehty drone -kuljetuskokeilu oikeilla tuotantolähetyksillä. Yrityksessä kokeilu koettiin tarpeelliseksi, mutta tekniikan pitää kuitenkin vielä kehittyä, jotta tästä kuljetusmuodosta tulee kannattavaa. Lisäksi mm. dronen hyötykuorman pitää kasvaa ja ensiarvoisen tärkeää on, että droneja pystytään lentämään etäohjatusti.
Lähteet
Finavia: Kuljetetaanko lentorahtia tai ihmisiä tulevaisuudessa droneilla?