Lähimatkailu

Lähimatkailu

Lähimatkailusta on tullut vastatrendi massaturismille, koska ihmiset miettivät nykyisin tarkemmin, mikä on oikeutettu tapa matkustaa. Lähelle matkailu korostaa vastuuta ilmastosta ja paikallisesta kulttuurista. Kun vapaa-ajanmatkailu pysyy lähiauleilla niin se, kuormittaa se selvästi vähemmän luontoa.

Maaseudun matkailupalveluja tarjoavat matkailuyritykset luovat ympärivuotiset puitteet luontomatkailuun, virkistykseen, lomiin, juhliin ja kokouksiin. Lähimatkailu on tärkeää paikallistaloudelle. Se laajentaa merkittävästi paikallisten asukkaiden palvelutarjontaa ja työllistymismahdollisuuksia sekä tuo positiivisia kerrannaisvaikutuksia matkailun lisäksi monelle muulle toimialalle.

Vetovoimaisia esimerkkejä maaseudun matkailukohteiden monipuolisuudesta sekä vahvasti alueen elinvoimaa, lähiluontoa ja lähiruokaa esiin tuovista matkailukohteista löytyy valtavasti jokaisesta maamme maakunnasta. Esimerkiksi Turun saaristoalueella olisi paljon nähtävää, mutta matkailuelinkeino on saaristossa vielä kohtuullisen pienimuotoista.

Lähiloma voi olla myös lyhyt kaupunkiloma kotimaan sisällä, jolla nautitaan esimerkiksi kulttuuri- ja viihdetarjonnasta hotelliyön ohessa. Kaikki kaupungit eivät voi olla vetovoimaisia matkakohteita, mutta esimerkiksi erilaisilla tapahtumilla kysyntää voidaan lisätä.

Lähimatkailua voi olla myös ulkomaisille turisteille järjestytty päivämatka esimerkiksi Turun Saaristoon

Lähteet:

MTK: vetovoimainen lähimatkailu

Kuva: Varsinais-Suomen liiton kuvapankki