Terveysmatkailu

Terveysmatkailu

Hyvä olo ja parempi terveys ovat monelle matkailijalle mukavan loman miellyttäviä sivutuotteita. Yhä useammalle ne ovat kuitenkin ulkomaanmatkan tärkein tavoite – terveysturismi yleistyy Euroopassa ja Suomessa. Kysyntä on maailmalla kovassa kasvussa. Suomi voi hyvin ottaa siitä oman siivunsa. Suomessa tarjotaan esimerkiksi erittäin korkeatasoista seulontaa ja syöpähoitoa.

Terveysmatkailuala tuo Suomeen noin 15–20 miljoonaa euroa vuosittain. Nyt tavoitteena on Business Finalndin mukaan 400 prosentin kasvu eli vähintään viisinkertaistaa summa vuoteen 2023 mennessä. Suomella on hyvä tilaisuus profiloitua terveysmatkailussa pohjoismaisella tasolla, koska Norja, Ruotsi ja Tanska eivät ole vielä aktivoituneet alalla.

Suomeen tehdään paljon terveysmatkoja Venäjältä ja Virosta, Suomesta lähdetään usein Viroon.

Suomen maine terveysturismissa on hyvä, mutta se voisi olla vieläkin parempi. Houkuttelevin terveysturismin maa Euroopassa on Saksa, joka on osannut brändäytyä. Monet suomalaiset sairaalat ja lääkäriasemat kamppailevat Saksan kanssa samasta bränditilasta ulkomailla. Suomessa terveyspalveluiden tarjonta on kasautunut pääkaupunkiseudulle. Maahan on kehittynyt myös maakunnallisia palveluntarjoajia.

Hyvinvointimatkailu

Hyvinvointimatkailu on kansainvälisesti tarkasteltuna yksi matkailun merkittävimpiä kasvualoja. Teema on noussut voimakkaasti tuotekehityksen eturintamaan. Kiireestä stressaantuneet ihmiset hakevat lomallaan vastapainoa arkielämän oravanpyörälle ja heitä hyvinvointiloman tarjoamat vaihtoehdot puhuttelevat. Hyvinvointiteema pyrkiikin tuottamaan matkailijalle kokonaisvaltaista, sekä fyysistä että psyykkistä, hyvää oloa.

Kansainvälinen hyvinvointimatkailuala kasvaa Global Wellness Tourism Economy Reportin mukaan 9 % vuodessa, n. puolet nopeammin kuin matkailuala yleensä. Hyvinvointimatkailija myös kuluttaa tavallista matkailijaa enemmän. Perinteisesti hyvinvointimatkailun ajatellaan keskittyvän pääasiassa kylpylälomiin, mutta nykyään 59 % hyvinvointimatkailijoista etsii muunlaista sisältöä lomamatkalleen.

Suomen vahvuuksia hyvinvointimatkailussa

  • Suomalainen sauna ja moniaistinen, kokonaisvaltainen saunaelämys: Jokaisen Suomeen saapuvan matkailijan tulisi päästä kokemaan aito saunaelämys, liikkui hän sitten kaupungissa tai maaseudulla. Saunan terveydelliset vaikutukset välittyvät matkailijalle suomalaista saunakulttuuria valottavien tarinoiden välityksellä. Aidoimmillaan suomalaisen saunaelämyksen pääsee kokemaan mökkilomalla.
  • Vesi: Puhdas vesi on yksi arvokkaimmista luonnonvaroista. Suomen puhtaat vesistöt ja kauniit maisemat lievittävät stressiä ja erilaiset vesiaktiviteetit edistävät sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.
  • Luonto ja metsä: Metsä on aina ollut suomalaisille tärkeä virkistäytymisen, liikunnan ilon ja voimaantumisen paikka. Metsäterapia on kansainvälisesti tunnustettu hyvinvointimatkailun muoto, joka auttaa arjen kiireen kanssa kamppailevaa ihmistä pääsemään eroon stressistä ja rauhoittumaan luonnon helmassa.
  • Hiljaisuus, tila ja valo: Suomen luonnon rauha ja meitä ympäröivä hiljaisuus edesauttavat arjen kiireestä irtautumista ja poistavat stressiä. Ympäröivä hiljaisuus ja varsinkin talven kaamosaika edesauttavat hyvää, virkistävää unta, joka omalta osaltaan auttaa meitä kohtaamaan työpäivän haasteet.
  • Hyvinvointimökkiloma: Lomalla kesämökillä yhdistyy luontevasti monet suomalaisen hyvinvointiloman elementit: sauna, rauha, luonto, puhdas vesi. Mökillä on mahdollisuus rentoutua luonnon rauhassa ja virkistäytyä erilaisten aktiviteettien parissa. Ja ehkäpä lähistöllä on vielä mahdollisuus nauttia hyvinvointihoidoista.
  • Ruoka: Ruoka on tärkeä osa mitä tahansa matkaa ja huono ruoka saattaa pilata koko matkakokemuksen. Hyvinvointimatkailussa ruoan merkitys on, jos mahdollista, vieläkin suurempi. Terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehtiva matkailija haluaa lomallakin nauttia puhtaista, lähellä tuotetuista aineksista valmistettua terveellistä ja maukasta ruokaa.

Lähteet:

Turun Sanomat: Terveysmatkailu nostettiin tutkimuspöydälle. 2.8.2017

Business Finland: Hyvinvointimatkailu