Säilytä – poista – paranna: Jatkuva oppiminen Turun työllisyysalueella

Säilytä – poista – paranna: Jatkuva oppiminen Turun työllisyysalueella

Kuva: Heidi Pelander
Kuvassa Naantalin työllisyyspäällikkö Jani Välimäki.

Työvoimapalvelu-uudistuksen myötä työvoimapalvelujen järjestäminen siirtyy valtiolta kuntien vastuulle 1.1.2025. Jatkuvaan oppimiseen liittyvät TE-toimiston järjestämät koulutuspalvelut siirtyvät niin ikään kuntiin samassa rytinässä. Näitä palveluita ovat mm. henkilöasiakkaiden työvoimakoulutukset ja ammatinvalinta- ja uraohjaus sekä yrityksille suunnatut rekrytointi-, täsmä- ja muutoskoulutukset.

Uudistuksen tavoitteena on tarjota sekä henkilöasiakkaille että työnantajille entistä parempia palveluita ja parantaa palvelujen saatavuutta, saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. Lue lisää työllisyysalueen uudistuksesta tästä.

Jatkuvaa oppimista työllisyyden hoitoon

Työllisyysalueella toimittaessa jatkuvan oppimisen palveluilla tarkoitetaan osaamisen kehittämiseen tähtääviä työvoimapalveluita. Ne voivat olla lyhyitä koulutuksia, tutkinnonosia tai jopa kokonainen tutkinto. Palettiin kuuluvat myös esimerkiksi työnhaku- ja uravalmennukset sekä ammatinvalintaohjaus ja koulutusneuvonta.

Työllisyysaluevalmistelut ovat jo pitkällä. Valmistelua varten on koottu useita alatyöryhmiä, joiden toimeksiantona on suunnitella lakisääteisten palveluiden osalta hallittu ja häiriötön siirto Turun työllisyysalueelle ja kuntiin.

Yksi alatyöryhmä on jatkuvan oppimisen noin kymmenhenkinen työryhmä, johon osallistuu kuntien, Ely:n, TE-toimiston sekä oppilaitosten sekä edustajia. Puheenjohtajana toimii Naantalin työllisyyspäällikkö Jani Välimäki.

–  Valmistelutyön aikana jatkuvan oppimisen työryhmä on työstänyt palveluiden nykytilan analyysiä ja pohtinut palveluiden sisältöjä – mitä kannattaa säilyttää ja mitä muuttaa. Jatkossa työryhmä pääsee kommentoimaan palvelurakenteen muotoutumista ja sen toimivuutta ja vaikuttavuutta.

Tavoitteena on, että Turun työllisyysalueen asiakaspalvelumalli olisi riittävän yhtenäinen, jotta palvelujen vaikuttavuutta voitaisiin seurata tasapuolisesti. Jatkuva oppiminen on keskeinen osa tulevaa palvelurakennetta.

Sujuvasti töihin tai ketterästi kouluun

Työvoimapalvelu-uudistuksen myötä osa alueen palveluista järjestetään jatkossa keskitetysti Turussa ja osa muissa kunnissa lähipalveluina. Näin muodostuu siis useampia alueellisia toimipisteitä, joista palveluita tuotetaan naapuri- tai lähikuntiin. Vastuu palveluiden järjestämisestä on Turun kaupungilla.

Palveluverkkoa rakennetaan parhaillaan. Välimäen mukaan aikataulu on tiukka, ja asiakasnäkökulma keskiössä.

– Ensisijaisena tavoitteena on varmistaa, että lakisääteiset palvelut jatkuvat mahdollisimman sujuvasti vuodenvaihteen jälkeen. Olennaista on pystyä sovittamaan entistä paremmin yhteen työnhakijoiden ja työnantajien tarpeet. Sekä työryhmätyöskentelyssä että erikseen järjestetyissä työpajoissa on toistuvasti noussut esiin tarve koulutuspalveluiden oikea-aikaisuudelle ja joustavuudelle. Sama yhteinen tarve on sekä työnhakijoilla että osaavaa työvoimaa tarvitsevilla työnantajilla. Uudistuksen valmistelussa pyrimme edistämään tätä.

Jatkuvaa oppimista tukevista työvoimapalveluista suurin osa hankitaan oppilaitoksilta, yksityisiltä koulutusyrityksiltä ja valmennuksia tarjoavilta yrityksiltä. Lakisääteisten työvoimapalveluiden ohella alueellisen työvoiman osaamisen kehittämistä voi edistää myös osana kuntien omia elinvoimaekosysteemejä, joihin usein liittyvät alueen koulutuksen järjestäjät.

Jatkuvan oppimisen kattava palveluvalikoima tukee kuntien ja kaupunkien elinvoimaa mahdollistamalla osaamistason nostamisen. Usein sujuvin reitti uudelle uralle käy koulutuksen kautta. Mitä useampi työllistyy avoimille työmarkkinoille, sitä varmemmin toteutuu yksilön osallisuus, kohenee kunnan talous ja syntyy työllisyys- ja tuottavuusloikka.

Mistä on kyse?

  • Varsinais-Suomi jaetaan kahteen työllisyysalueeseen. Toisessa vastuukuntana toimii Turku, toisessa Salo. Turun työllisyysalueeseen kuuluu 23 kuntaa ja Salon alueeseen 4 kuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.