Alle 10 henkeä työllistäviä mikro- ja yksinyrityksiä on Suomessa toimivista yrityksistä peräti 95,5 prosenttia. Kaikkiaan ne työllistävät noin 322 000 suomalaista. Mikro- ja yksinyrityksissä on paljon kasvuhalukkuutta ja tarvetta esimerkiksi koulutukseen ja myös työntekijän palkkaamiseen. Mikro- ja yksinyrittäjät ry:n (MYRY) ja jatkuvan oppimisen JOE-hankkeen tapaamisessa pohdittiin erityisesti koulutustarpeita.
Kuvat: Taru Ikäheimo, Raseko
Mikro- ja yksinyrittäjät ry:n (MYRY) puheenjohtaja Kari I. Mattila toi tilaisuuteen faktapohjaa yrittäjien tilanteesta. On merkittävää, että kaikista Suomen työllisistä 13,5 prosenttia eli 361 000 henkeä on yrittäjiä tai yrittäjäperheenjäseniä. Suomessa osuus on suurempi kuin missään muussa Pohjoismaassa tai Virossa.

Digitaitoja ja markkinointia
Tutkimuksen mukaan mikroyritysten koulutustarpeet liittyvät varsinkin digitalisoitumiseen ja markkinointiin. Monet 1−3 hengen yritykset haluaisivat kasvattaa nimenomaan digitaalista toimintaansa ja tarvitsevat siihen tukea. Samoin kaivataan tukea, kun mietitään uuden työntekijän palkkaamista.
Koulutusten pitäisi osua täsmällisesti aiheeseen sekä olla lyhyitä. Jos koulutuksia järjestettäisiin virka-aikojen ulkopuolella, tämä mahdollistaisi myös pien- ja yksinyrittäjien kouluttautumisen ilman, että liiketoiminta kärsii.
Mikroyritykset tuovat esiin myös verkostoitumistarpeen: Halutaan olla tekemisissä samantyyppisten yritysten ja myös alihankintaketjun kanssa. Lisäksi moni toivoisi myös yhteyksiä oppilaitoksiin. Verkostoitumisen ja koulutusyhteistyön esteenä nähdään ajan puute. Aina ei myöskään tiedetä, mihin pitäisi ottaa yhteyttä.
JOE kohdentaa palveluita yrittäjille
Rasekoon kokoontunut JOE-työpajaryhmä keskusteli siitä, miten oppilaitokset voisivat huomioida ja tukea jatkuvan oppimisen palveluissa Varsinais-Suomen yksin- ja mikroyrittäjiä paremmin.
Osallistujat kokivat, että tilaisuudessa oli hyvää ajatusten herättelyä ja havahtumista muun muassa siihen, kuinka paljon mikro- ja yksinyrityksiä onkaan, ja miten muun muassa koulutustarjonnassa pitäisi huomioida yrityksiä ja tukea siten alueen elinkeinotoiminnan kehittämistä.
JOE-hankkeessa tavoitteena on tarjota yksin- ja mikroyrittäjille nykyistä kohdennetumpaa tukea osaamisen kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen sekä oman osaamisen tunnistamiseen. Maakunnallisessa ohjauspalvelussa, OpinOvessa, tullaan tarjoamaan yrittäjille ja mikroyrityksille ohjausta jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen.
Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi -hanke on Euroopan unionin osarahoittama
Projektipäällikkö anneli.frantti @turku.fi
Miksi yrittäjien tai yritysten jatkuvaa oppimista tai osaamista pitäisi tukea tai ohjata? Lue lisää oheisten linkkien takaa:
MYRY 2023. https://www.mikrojayksinyrittajat.fi/yksin-ja-mikroyrittajat-tilastoina
Yrittäjät 2023. https://www.yrittajat.fi/tietoa-meista/tietoa-yrittajajarjestosta/yrittajyys-suomessa/
Tilastokeskus 20.9.2023. https://stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2023/mika-on-pk-yritysten-vaikutus-talouteen-maaritelmalla-on-valia