JOE – Jatkuva oppiminen tarttuu toimenpiteisiin

JOE – Jatkuva oppiminen tarttuu toimenpiteisiin

Mitä maakunnassa tarvitaan, jotta pystytään vastaamaan esimerkiksi maahanmuuton, geopoliittisten muutosten, vihreän siirtymän ja tekoälymurroksen osaamisvaatimuksiin? Jatkuvan oppimisen JOE-hankkeessa työkokonaisuudet ovat startanneet työnsä ja haarukoineet työllisyyttä ja elinvoimaa vahvistavia koulutussuunnittelun toimenpiteitä.

Osaamisvaatimusten kohdalla on tartuttava nykyhetkeen ja samaan aikaan tulevaisuuteen. Kun eri koulutusasteilla vahvistetaan tämän hetken palvelutarjontaa, katsotaan jatkuvan oppimisen myötä myös pitkälle eteenpäin. Maakunnan elinvoimaa vahvistetaan koulutus- ja osaamistasoa nostamalla.

Ennakointitieto vahvistaa koulutusten työelämärelevanssia

Hankkeen aikana suunnitellaan ja mallinnetaan erilaisia jatkuvan oppimisen palvelupolkuja työelämälle ja eri henkilökohderyhmille. Nykyisiin polkuihin saadaan vahvistusta ja uusia työelämän vaatimia sisältöjä.

Työelämälle relevanttien sisältöjen selvittäminen vaatii yhä strukturoidumpaa keskustelua, kun halutaan korjata osaajapulaa. Jatkossa oppilaitokset haluavat myös käyttää eri lähteistä tulevaa ennakointitietoa entistä analyyttisemmin. Tavoitteena onkin yrityksiltä kerättävän ennakointitiedon hankinnan järjestäminen säännölliseksi ja vaikuttavaksi. Syksyllä aloitetaan myös yhteisiä ennakointikeskusteluja sekä järjestetään ennakoinnin työpajoja.

Kohti jatkuvaa ohjausta

Jatkuvan oppimisen palveluja suunnitellaan yli oppilaitosrajojen, yli koulutusasterajojen ja yli kuntarajojen, asiakasnäkökulma edellä. Näin ollen hankkeen aikana toteutetaan myös jatkuvan oppimisen ohjaus- ja tukipalvelukeskus rakenteineen ja toimintatapoineen. Ohjauspalvelut liitetään myös soveltuvasti uusien 2025 starttaavien Turun ja Salon työllisyysalueiden toimintoihin.

Samalla jatkuu myös Pk-yrityksille tarjottavien ohjaus- ja tukipalveluiden verkoston kokoaminen ja palveluiden edistäminen.

Oppilaitokset tuottavat palveluita, ekosysteemi yhdistää

Palveluntuottajien, eli oppilaitosten yhteistyö muodostaa ekosysteemin ytimen. Yhteistyön ajatuksena on yhdessä ohjata ja suunnitella jatkuvaa oppimista maakunnan hyväksi. Tukena ekosysteemissä ovat julkiset toimijat, järjestöt ja yritykset.

Jokainen koulutusaste muodostaa oman työryhmänsä ja kokoaa verkostonsa. Vapaan sivistystyön osalta Varsinais-Suomen alueen 20 toimijan verkoston luominen alkoi huhti-toukokuussa. Tavoitteena on vahvistaa vapaan sivistystyön roolia ja yhteistyötä erityisesti oppimispolkujen tukijana ja nivelkohdissa.

Ruotsinkielisten oppilaitosten yhteistyössä rakennetaan yhteisöä Turunmaalle. Samalla tarkentuu myös ruotsinkielinen jatkuvan oppimisen palvelupolku.

Ammatilliset oppilaitokset suunnittelevat jatkuvan oppimisen koulutuskokonaisuuksia yhdessä ja myös korkeakoulujen suuntaan. Lisäksi merkittävänä työnä on Pk-yritysten osaamisen kehittämisen tukeminen.

Alueen korkeakoulut kokoavat jatkuvan oppimisen palvelunsa saavutettavaksi kokonaisuudeksi. Henkilöstökoulutuksina suunnitellaan tarvelähtöisiä jatkuvan oppimisen koulutuksia ja osaamisnäyttöjä työelämän osaamistarpeisiin.

Ekosysteemin rakentamista tehdään myös strategisella tasolla Turun kaupungin johtamassa työkokonaisuudessa. Työssä ovat mukana kaikki oppilaitokset ja toimijat.

Siirry jatkuvan oppimisen pääsivulle

Lisätietoja: JOE-hankkeen projektipäällikkö
anneli.frantti @turku.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.