Kasvukiihdyttämö pistää vauhtia Varsinais-Suomen TKI-toimintaan – TKI-tiekarttatyön Kick off 31.1.2025

Kasvukiihdyttämö pistää vauhtia Varsinais-Suomen TKI-toimintaan – TKI-tiekarttatyön Kick off 31.1.2025

Tammikuun lopun Varsinais-Suomen TKI Kick Off -tilaisuudessa maakunnan tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoimintaan potkaistiin vauhtia vuoteen 2025. Business Turun toimitusjohtajan Tom Paleniuksen mukaan maakunnan TKI-investointien nykyinen 550 miljoonaa euroa pitää tuplata miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan tarvitaan myös yli 3 000 työntekijää ja osaajaa täyttämään näitä TKI-toiminnan avaamia työpaikkoja.
Noususuuntaa tukemaan pilotoidaan tänä vuonna Kasvukihdyttämö, yhdessä elinvoima- ja yrityspalvelutoimijoiden, korkeakoulujen ja Sitran voimin. Ja talkoovoimaakin tähän tarvitaan.

– Kasvukiihdyttämö lähtee Sitran prosessin tukemana vahvistamaan asiakaslähtöistä tuotekehitystä maakunnassa. Sen lisäksi meidän julkisten toimijoiden on mietittävä, mitä me teemme kiihdyttämön ympärille ja miten me buustaamme yritysten TKI:tä. Nyt tarvitaan talkoot, muistuttaa Palenius kaikkia.

KickOffin yleisö vastaa fläppitauluideoiden myötä Paleniuksen talkootoiveisiin ja lupaa lähteä mukaan: Korkeakoulut miettivät yrityspalveluidensa tuotteistamista, aktiivisempaa jalkautumista ja erityisesti pk-yritysten kohtaamista. Myös ammatillisen koulutuksen TKI-potentiaali on valmiina käyttöön. Työhön lähdetään asiakkaan hyödyt edellä, ja toimet aiotaan vastuuttaa ja vakiinnuttaa talkoiden aikana.

Kasvukiihdyttämö kohtaa alueen yritykset

TKI-Kasvukiihdyttämö on valtakunnallisen skaalattavan ympäristön ja alueellisen osan muodostama kokonaisuus. Tarjolla on valmennuspäiviä mukaan valituille 50–100 yritykselle ja sen jälkeen räätälöityä valmennusta noin 20–25 yritykselle. Aiheina ovat mm. kasvun strategia + rohkeus, kansainvälistyminen ja rahoitus. Työtä tehdään workshopeissa ja digitaalisella alustalla.

– Alueellisen räätälöinnin myötä jokaiselle yritykselle luodaan kasvunyrkki, eli tuodaan heille tarjolle niitä asiantuntijoita, joita yritys tarvitsee. Tarkastellaan liiketoiminnan kehitystä, tuotteistusta ja brändäystä ja tuetaan markkinoille menemistä, sanoo työssä mukana oleva kaupallistamisen – ja pääomasijoittamisen asiantuntija Piia Maaranen Innovestorista.

TKI tuo maakuntaan lisäinvestointeja, työpaikkoja ja verotuloja, mutta Varsinais-Suomessa erityisesti yritysten TKI-panostukset ovat olleet laskusuunnassa viime vuosina. Vastapainona on ollut korkeakoulujen kasvava TKI-toiminta. Kokonaismenoissa Varsinais-Suomi kuitenkin laahaa jäljessä TKI:n osalta valtakunnallisesti vasta neljäntenä Uudenmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan jälkeen.

Mikä saa yritykset kasvuvauhtiin – mikä estää?

Sitra haastatteli keväällä 2024 reilut tuhat päättäjää, ja kysyi heiltä TKI-halukkuudesta. Tutkimuksen mukaan yritykset haluavat lähivuosina kasvattaa TKI-investointejaan, ja erityisesti tätä aikovat pienet ja kasvuhakuiset yritykset. (Esitykset ovat artikkelin lopussa).

– Julkinen rahoitus, tuet ja verokannusteet lisäisivät eniten TKI-toimintaa, näin sanoo 80 % haastatelluista. Seuraavaksi tärkeintä on TKI-työn helpottaminen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa, ja tätä mieltä on 67 %, vastaajista. Keskeistä on myös valita kaupallistaminen yhteistyön kohteeksi. Varsinais-Suomeen suhteutettuna samat asiat nousevat myös täällä, tarkastelevat Sitran asiantuntijat Helena Mustikainen ja Tuula Tiihonen.

Varsinais-Suomessa Kauppakamarin kyselyn mukaan suurin TKI-investointien jarru on yleinen taloudellinen tilanne, tätä mieltä on noin 45 % vastanneista jäsenyrityksistä. Huomattavaa kuitenkin on, että joka neljäs vastaaja kertoo, että TKI-investointeihin ei lähdetä, koska he ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen.

– Tähän tyytyväisyyteen haetaan nyt muutosta, haetaan TKI-kehitystä ja lisää start-upeja. Kun yritykset pyytävät lisää viestintää, tietoa, ja kutsuja hankeyhteistyöhön, siihen pitää voida tehokkaammin vastata. Alueen kasvuhakuiset yritykset kertovat, että yhteistyö korkeakoulujen kanssa on ehdotonta. Meidän pitää kuitenkin pystyä viemään korkeakoulututkimuksen tuloksia vielä tehokkaammin liiketoiminnaksi, painottaa Palenius.

– Me olemme tukijakansa ja arvostamme sitä, mutta myyntiä emme arvosta. Emme kuitenkaan voi loputtomiin tutkia, vaan on uskallettava kaupallistaa. Jokaisella yrityksellä on oma kasvun pullonkaulansa, ja Kasvukiihdyttämön kautta me voimme tarjota asiakaslähtöistä auttamista, vahvistaa Maaranen.

Tilaisuudessa korostuu myös rohkeusviesti, kannustus tarttua työhön. Tarvitaan paljon pieniä alkuja käyntiin.

– TKI on tärkein asia, kun mietitään tämän alueen kasvua. Meidän pitää pystyä tuotekehittämään itsemme tästä tuottavuuden kriisistä pois, kiteyttää Turun kaupungin elinvoimajohtaja Vesa Palander.

Tilaisuuden esitykset täällä.

Lisätietoja: Business Turku