Osaaminen, työllisyys ja elinvoima nostettiin maakunnan keskusteluun

Osaaminen, työllisyys ja elinvoima nostettiin maakunnan keskusteluun

Osaamisesta ja työllisyydestä elinvoimaa Varsinais-Suomeen -tilaisuus marssitti syyskuussa lavalle hyvät asiantuntijapuhujat ja osallisti sen jälkeen satapäisen yleisön keskustelemaan mm. ennakoinnista, oppisopimuksista, kielitietoisesta työpaikasta, maahanmuuttajien osaamistasosta, henkilöstön kouluttautumisen toteutuksista ja oppilaitosten yrityspalveluista.

Puhujista kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä nosti esiin osaamisen kaiken pohjana ja työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen puolestaan katsoi työllisyydenhoidon tulevaa 2025-kuvaa ja osaamisen merkitystä työllistymisessä.

Tutkimusjohtaja Timo Aro tarttui maakunnan kilpailukykyyn ja hyvää tuoviin valkoisiin joutseniin ja rehtori, toimitusjohtaja Vesa Taatila pohti, miten luodaan tulevaisuudenuskoa ja sen myötä osaajien pitovoimaa. Apulaispormestari Piia Elo muistutti kommenttipuheenvuorossaan siitä, miten koulutus ja jatkuvan oppimisen mallit antavat valmiuksia yksilölle suunnata kohti uutta niin, että seuraavat ovet ovat aina avoinna.

Esitykset PDF-muodossa löydät artikkelin lopusta.

Tilaisuuden järjestäjä, Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosystemi -hanke eli JOE, on Euroopan unionin osarahoittama.

       

 

Mihin osaamisen kärkeen maakunnassa pitäisi tarttua?

Kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä korosti puheenvuorossaan osaamista, jonka päälle rakentuu kaikki.

– Osaaminen syntyy koulutuksesta, jonka päälle kerrytämme kokemusta ja vähitellen pätevyyttä. Välttämätöntä on myös asenne ja sen myötä tulevat ihmisyyden taidot ja sivistys. Kun maailma on yhä vaikeammin ennustettavissa, on ymmärrettävä toista ihmistä paremmin kuin koskaan aiemmin, sanoi Aalto-Setälä korostaen myös sosiaalisten taitojen merkitystä.

Entä, mihin osaamisen kärkeen maakunnassamme kannattaisi nyt tarttua?

– Haluaisin korostaa humanististen tieteiden tuomia kyvykkyyksiä, niitä ei sovi unohtaa. Toki tarvitsemme myös enemmän vihreän siirtymän ja uusiutuvan energian, mm. vetytalouden osaajia. Painopisteenä tulisi olla vahva osaaminen ja tuotannon jalostusarvo, pelkkänä raaka-aineiden lähteenä Suomen ei ole syytä olla.

Puhujina kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä ja Turun työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen.

Työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen otti esiin osaavan työvoiman saatavuuden ongelmat. Työn ja tekijöiden parempaan kohtaamiseen haetaan nyt lisää voimaa työllisyyspalveluiden, koulutuspalveluiden ja yrityspalveluiden yhteistyöstä, jota parhaillaan rakennetaan uuteen muotoon.

– On nähtävissä, että yritysten tarjoamat työpaikat lisääntyvät seuraavan kahden vuoden aikana, ja osaajapula nostaa taas päätään. Monella henkilöllä työllistymisen esteenä on koulutuksen puute, ja tähän yhtälöön uuden työllisyysalueen on osattava aiempaa paremmin vastata.

Puhutaan hyvää omasta maakunnasta, uskotaan tulevaisuuteen!

Kun puhutaan alueellisesta kilpailukyvystä, demografian rooli on keskeinen. Varsinais-Suomi ja erityisesti Turku lähialueineen on hyötynyt väestönkasvusta ja muuttovetovoimasta koko 2020-luvun ajan, muistutti tutkimusjohtaja Timo Aro.

– On tärkeää, että puhumme hyvää tästä alueesta, ja mielellään vielä yhteisen näkemyksen kautta. Meillä on monia toivoa tuovia valkoisia joutsenia, kuten sijaintietu lännessä, joukko keskeisiä ankkuriyrityksiä, nimenomaan työikäisen väestön kasvukehitystä sekä Suomen suosituimpiin kuuluvat korkeakoulut ja oppilaitokset. Tätä kaikkea voimme yhdessä hyödyntää.

Puhujina tutkimusjohtaja Timo Aro ja Turun Amk:n rehtori ja toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Tulevaisuudenuskoa tarkasteli myös Turun Amk:n rehtori ja toimitusjohtaja Vesa Taatila. Hänen mukaansa ajatus siitä, että tulevaisuudessa on maksettava isojen ikäluokkien eläkkeet ja tyydyttävä nykyistä vaatimattomampaan elintasoon, ei houkuttele nuoria pysymään kotimaassaan. Työ- ja koulutusperäiset maahanmuuttajat puolestaan kaikkoavat pois sosiaalisen verkoston puuttuessa.

– Tulevaisuudenusko pitää sisällään tunteen turvallisuudesta ja siitä, että sopiva elintaso on saavutettavissa. Ja siitä, että elämässä on kehittymismahdollisuuksia ja ihmisiä, joilta saa arvostusta. Meidän pitää tehdä tämän alueen tulevaisuudesta nykyistä parempi – ja ihmisten työtähän tämä kaikki on.

Tilaisuuden järjestivät Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosystemi -hanke eli JOE, työllisyysalueuudistuksen toimijat sekä Varsinais-Suomen Ennakointiakatemia.

Varsinais-Suomessa jatkuvaa oppimista vahvistetaan vuosina 2024–26 Euroopan unionin osarahoittamalla JOE-hankkeella. JOE, eli Jatkuvan oppimisen alueellinen ekosysteemi, kokoaa yhteen maakunnan toimijat ja oppilaitokset kehittämään osaamista yli oppilaitosrajojen, yli koulutusasterajojen ja yli kuntarajojen. Mukana on kaikkiaan lähes 30 organisaatiota.

Katso myös: Yleisökeskusteluissa syntyi ideoita koulutuksiin ja ennakointiin

Esitykset avautuvat linkeistä

Pipa Turvanen: Työllisyysalue käyntiin!

Timo Aro: Mistä puhutaan, kun puhutaan alueellisesta kilpailukyvystä?

Vesa Taatila: Mikä pitää osaajat maakunnassa?