Ennakointiakatemia ja jatkuvan oppimisen JOE-hanke ovat mukana Taitaja2025 -tapahtumassa Turussa 5.–8.5.2025. Yhteisellä esittelypisteellä on tarjolla ennakointiin ja tulevaisuuden osaamiseen liittyviä kysymyksiä ja myös nähtävillä kävijöiden vastauksia. Esittelypiste sijaitsee Turun AKK:n B-talon aulassa. Käynnissä on myös verkkokysely, johon toivomme vastauksia tästä.
Taitaja2025-suurtapahtuma kutsuu kaikki tutustumaan tulevaisuuden nuoriin ammattilaisiin ja ammatillisen opetuksen tulevaisuuteen. Tapahtumaan osallistuu satoja nuoria huippuosaajia, jotka kilpailevat suomenmestaruusmitaleista omaa ammattitaitoaan mittaavissa tehtävissä.
Missä ammatissa toimit vuonna 2035?
Ennakointiakatemian esittelypisteellä kysyimme Taitaja-osallistujilta tulevaisuuden osaamisesta. Selvitimme, miten suhtaudutaan lisäkoulutuksen tarpeeseen ja mitä taito haluttaisiin opiskella juuri nyt. Kysyimme myös ammattinimikettä 10 vuoden päähän, eli vuoteen 2035. Vastauksia kerättiin tarralapuilla, jolloin seinältä päästiin näkemään myös muiden vastauksia.
Moni ilmoitti lisäkoulutustarpeekseen tekoälykoulutukset ja myös tietoliikenne ja data-analytiikka kiinnostivat. 10 vuoden päästä meillä on pelisuunnittelijoita, robottityönjohtajia sekä myös inhimillistäjiä ja työyhteisöjen kehittäjiä, mikäli tätä kyselyä on uskominen.
400 alansa huippua kilpailee suomenmestaruuksista
Taitaja2025-finaaliin Turussa osallistuu noin 400 kilpailijaa ympäri Suomen. Lajeja on kaikkiaan 47 auto- ja kuljetustekniikan, informaatio- ja viestintäteknologian, palveluiden, rakentamisen, ravitsemuspalveluiden ja teollisuuden aloilta. Viisi lajeista on PLUS-lajeja, joissa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat kilpailevat suomenmestaruuksista. Kuvissa on lähihoitajan työn ja autonasennuksen kilpailijoita.
Taitaja2025-tapahtuman slogan on tänä vuonna Ammattitaidolla tulevaisuuteen. Tapahtumassa juhlistetaan tulevaisuuden nuoria ammattilaisia, jotka ovat selvittäneet tiensä liki 1800 semifinalistin joukosta finaaleihin. Monilla aloilla ammattitaitovaatimukset ovat vuosien saatossa muuttuneet ja kehittyneet, mikä nousee esiin kilpailujen finaalitehtävissä.
Teksti ja kuvat: Esa Högblom, Kristiina Ojala ja Anneli Frantti
Varsinais-Suomessa jatkuvaa oppimista vahvistetaan vuosina 2024–26 Euroopan unionin osarahoittamalla JOE-hankkeella. JOE-hanke vastasi osittain esittelypisteen järjestelyistä.