Varsinais-Suomen alueelliset kehitysnäkymät kevät 2023

Varsinais-Suomen alueelliset kehitysnäkymät kevät 2023

Kuva: Varsinais-Suomen ELY-keskus/TEM

Näkymät kaksijakoisia

Työ- ja elinkeinoministeriön kaksi kertaa vuodessa julkaiseman Alueelliset kehitysnäkymät -raportin mukaan Varsinais-Suomen näkymät lähitulevaisuuteen ovat hieman sumun peitossa. Osa indikaattoreista ja ennusteista viittaa jonkinasteiseen laskusuhdanteeseen ja pieneen työttömyyden lisääntymiseen alueellamme ensi syksyyn ulottuvalla ajanjaksolla. Maakunnassamme on kuitenkin moni perustekijä hyvin kohdallaan esimerkiksi työllisyysaste on maamme korkeimpia. Eri toimialojen näkymät ovat maakunnassa hyvin kaksijakoiset; osalla näyttää menevän hyvin mutta toisilla nykyhetki ja lähiajat eivät näytä niin ruusuisilta. Vahvimmin nähdään porskuttavan merituulisuuden sekä muun teknologiateollisuuden (pl. Valmet Automotive), palvelujen ja ICT-sektorin. Hiukan synkempiä aikoja on luvassa puolestaan rakennusteollisuudessa, logistiikassa ja kaupan alalla.

Työvoimapula ei hellitä

Työvoimapula on riehunut edelleen erittäin rajuna monilla toimialoilla huolimatta työmarkkinoiden yllä leijuvista uhkakuvista. Varsinkin sosiaali- ja terveysalalla sekä opetusalalla kärsitään todella kovasta työvoimapulasta. Lisäksi esimerkiksi kone- ja metalliteollisuuden sekä rakennusteollisuuden ylemmistä toimihenkilöistä on selkeää puutetta. Muilla työvoimapulasta kärsivillä aloilla voidaan nähdä myös kohtaanto-ongelmaa, jossa työpaikat ja työntekijät eivät eri tekijöiden takia kunnolla kohtaa toisiaan. Raju puute työvoimasta on aiheuttanut sen, että työnantajat pyrkivät pitämään osaavasta työvoimasta kiinni ennakoidusta laskusuhdanteesta huolimatta ja hakevat ratkaisuja tilanteeseen lomautuksin, töiden uudelleenjärjestelyillä sekä muilla työaikajoustoilla välttääkseen irtisanomiset.

Autonvalmistuksen häiriöt – akkutuotanto tasapainottaa

Autoteollisuudella ei mene tällä hetkellä kovinkaan hyvin ja jäljet näkyvät ikävästi Valmet-Automotiven autotuotannossa Uudessakaupungissa. Yritys on joutunut irtisanomaan ja lomauttamaan väkeään kahdessa erillisessä YT-prosessissa vuoden sisällä. Peruuntuneet tuotantotilaukset, tuotantokustannusten nousu, autoteollisuuden murros sekä laskenut kuluttajakysyntä, lähinnä inflaation takia, ovat suurimpia syyllisiä toimialan alennustilaan. Huojentavaa todellakin on, että Valmet Automotive ei ole pelkästään enää autonvalmistuksen varassa, vaan toisena tukijalkana toimii sähkö- ja hybridiautojen akkutuotanto, jolla pyyhkii selkeästi paremmin.

Telakkateollisuudella tilauskirjat täynnä –  vuoteen 2026 asti

Turun telakan tilauskirjat eivät ole kasvaneet uusilla alustilauksilla, ja tilauskanta ulottuu nykyisellään vuoteen 2026 asti. Meyer Turulta tilatuttujen kahden rajavartiolaitoksen aluksen kansirakenteiden valmistus ja varustelu ostettiin Uudenkaupungin Työveneeltä. Tilaus oli pienehkölle telakalle erittäin merkittävä ja työllistää Työveneen oman henkilökunnan lisäksi merkittävän määrän alihankintayrityksiä. Parhaimmillaan hankkeen parissa saattaa työskennellä alihankkijat mukaan lukien 400 henkeä. Tilauksen myötä Työveneellä riittää töitä vuoteen 2026 saakka. Turun Meyerin telakalla on rakenteilla neljä risteilijää ja näin ollen rajavartiolaitoksen tilaamien alusten samanaikainen rakentaminen telakalla olisi ollut mahdottomuus.

Lääke- ja diagnostiikkateollisuus tulevaisuuden aallonharjalla

Lääke- ja diagnostiikkateollisuuden tulevaisuudennäkymät ovat maakunnassa valoisat, vaikka koronatestauksen mukanaan tuoma hurja kysyntäpiikki onkin jo rauhoittunut.  TEM on palkannut kahden vuoden määräajaksi organisaatioonsa johtavan asiantuntijan, jonka tehtävä on vauhdittaa lääkekehityskeskuksen käynnistymistä. Kansallisen keskuksen tehtävä on tukea tutkimusta ja elinkeinoelämää sekä parantaa uusien lääkkeiden päätymistä markkinoille. Isoista yrityksistä Bayer on rakennuttamassa Turkuun laajasti robotiikkaa ja automaatiota hyödyntävän lääketehtaan, jonka kokonaiskustannusarvio on 250 miljoonaa. Myös Orionilla menee hyvin. Sen kahden eturauhassyöpään kehittämän lääkeaihion nähdään omaavan valtavia kaupallistamismahdollisuuksia.

Varsinais-Suomen ja koko maan tilanteesta ja näkymistä on mahdollista lukea kattavammin TEM:in raportista: Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2023 – Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu (tem.fi)

Lisätiedot:

Timo Vahtonen
Työelämäkoordinaattori
timo.vahtonen@ely-keskus.fi
0295 020 035 (myös tekstiviestit)
Työelämä- ja yrittäjyyspalvelut  -yksikkö