Harmaat näkymät jatkuvat – työttömyys jatkanut kasvuaan
Vuoden alkupuolella ilmestynyt Varsinais-Suomen maakuntaennuste ei maalaile turhan ruusuista kuvaa maakunnan lähitulevaisuudesta. Tästä vuodesta odotetaan yrittäjien keskuudessa vain lievästi parempaa verrattuna heikkoon viime vuoteen. Helmikuussa ilmestynyt, hieman tuoreempi PK-yritysbarometri tarjoilee ehkä aavistuksen verran positiivisemman arvion, jääden sekin kuitenkin yleisilmeeltään aika vaisuksi. Investoinnit ovat maakunnassa alhaisella tasolla, eikä niiden odoteta nousevankaan vielä vähään aikaan. Liikevaihdon kohoamista sentään odotellaan jo monessa maakunnan yrityksessä tänä vuonna.
Työttömyys lisääntyi selkeästi loppuvuonna 2024, ja vertailtaessa maakuntia toisiinsa, on Varsinais-Suomen työttömyyden kasvutahti ollut alkuvuodesta 2025 koko maan rajuinta. Tähän on ollut iso vaikutuksensa globaalisti todella epävarmalla tilanteella. Kun vienti ei vedä kunnolla, ei tehdä investointeja ja työvoiman kysyntä pysyy vaatimattomana. Vientivetoinen Varsinais-Suomi on kärsinyt tilanteesta selkeästi vähemmän vientiä harjoittavia maakuntia enemmän. Yhdysvaltojen EU:kin kohtaan suunnittelemilla ja osin toteuttamilla tuontitulleilla ei luonnollisesti ole vientinäkymiä parantavaa vaikutusta, Yhdysvaltojen ollessa Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Saksan talouden biljoonaluokan investointipaketti voi sen sijaan toimia Suomenkin uinuvaa taloutta herättelevänä tekijänä.
Työnhakijaryhmistä pahiten on kohonnut vuoden aikana pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työttömien määrä. Myös naisten työttömyys on kohonnut prosentuaalisesti vuoden sisällä selkeästi miehien määrää enemmän. Korkeakoulutettujen työttömien (yliopisto ja AMK) prosentuaalinen osuus on ollut myös selvästi voimakkaammassa kasvussa kuin matalammin koulutettujen.
Toimialoista tällä hetkellä pärjäävät meriteollisuus, lääketeollisuus sekä ICT-ala – SOTE- ja kaupanalan tilanteet näyttäytyvät melko haastavina
Toimialoista lujaa menee meriteollisuudessa, lääketeollisuudessa ja ICT-alalla. Meriteollisuus hyötyy selkeästi Karibian alueen loistoristeilijäbuumista, epävakaasta maailmantilanteesta ja Suomen NATO-jäsenyydestä, joiden takia on isoja tilauksia tullut monelle maakunnan meriteollisuuden toimijalle. Yrityksistä voidaan mainita Meyer Turku, Elomatic, Uudenkaupungin Työvene ja Marine Alutech. Lääketeollisuudessa isoilla toimijoilla Bayerilla ja Orionilla tuotteiden (ehkäisykierukka Mirena ja eturauhassyöpälääke Nubeqa) myyntimäärät ovat olleet paikoittain erinomaisella tasolla ja kasvua haetaan myös vuonna 2025. Biologisia lääkkeitä valmistaja Biovian on ottanut toimistotilojen osalta jo uuden lääketehtaan käyttöönsä. Yritys lomautti alkuvuonna 2024 lyhytaikaisesti osan henkilökunnastaan, mutta jo syksyllä tilanne parani ja yritys hakee taas kasvua tänä vuonna.
Toimialoista raskaimmin taapertavat rakennusteollisuus, SOTE-ala, kuljetusala ja kaupanala. Rakennusteollisuus ei ole noussut vieläkään sitä reilut pari vuotta vaivanneesta lamasta. Varovaista kasvua voidaan odotella silti jo tänä vuonna. SOTE-ala kärsii rahoituksen puutteesta, ja alkuvuodesta hyvinvointialue VARHA:n aluehallitus ilmoitti koko vuoden kestävistä yhteistoimintaneuvotteluista. Neuvotteluiden piirissä on tällä kertaa koko henkilöstö eli 23 000 työntekijää. Kaupanala kärsii kuluttajien heikosta luottamuksesta yleiseen taloudelliseen tilanteeseen ja omaan talouteen. Kuljetusalaa vaivaa kuljetettavan materiaalin puute taloutta riivaavan matalasuhdanteen takia.
Tasaista kehitystä vihreän siirtymän puolella – Kalannin aurinkovoimapuisto valmistumassa
Vihreän siirtymän hankkeissa on tapahtunut maakunnassa rauhallista edistymistä, mutta sähkönsiirtoverkkojen sijainti ja määrä rajoittavat tällä hetkellä etenemistä. Naantaliin on suunnitteilla pari vihreää vetyä hyödyntävää massiivista laitosta, joista toinen tulisi tuottamaan metanolia ja toinen ammoniakkia. Raisioon tehtiin varaus vihreää energiaa hyödyntävän datakeskuksen rakentamiseksi. Aurinkopuistohankkeita on maakunnassa runsaasti, joista suurinta toteutetaan parhaillaan Uudenkaupungin Kalantiin. Koko puisto pitäisi olla toimintakunnossa kesään mennessä. Pöytyälle suunniteltu suuren mittaluokan biokaasulaitos koki sen sijaan ison takaiskun, ja sen valmistelu keskeytettiin mutta uutta sijoituspaikkaa sille haetaan aktiivisesti.
Lisää Varsinais-Suomen ja muun Suomen näkymistä on mahdollista lukea tuoreesta Työ- ja elinkeinoministeriön Alueelliset kehitysnäkymät -raportista: Alueelliset kehitysnäkymät – Työ- ja elinkeinoministeriö (tem.fi)
Lisätiedot:
Timo Vahtonen
Työelämäkoordinaattori
timo.vahtonen@ely-keskus.fi
0295 020 035
Työelämä- ja yrittäjyyspalvelut -yksikkö