Kulttuurit kohtaavat saaristomatkailutilalla

Kulttuurit kohtaavat saaristomatkailutilalla

Tulevaisuustarinat ovat eri alojen ennakointityöryhmien kirjoittamia tarinoita siitä, millaista elämä voisi olla tulevaisuudessa vuoden 2030 paikkeilla. Tulevaisuustarinoiden pohjana on käytetty työryhmien rakentamia toimialojen tulevaisuustaulukoita ja -kuvia. Niitä on työstetty keskustelemalla toimialan vaihtoehtoisista tulevaisuuksista, on mietitty muun muassa millainen olisi alan utopia, mullistus, dystopia tai maltillisen kasvun tulevaisuuskuva. Tulevaisuustarinoissa toimialan muutostekijöitä on konkretisoitu työntekijän tai yrityksen näkökulmasta.

Matkailualan utooppisessa eli toivottavassa tulevaisuustarinassa käydään Nauvossa, monikulttuurisella saaristomatkailutilalla Thomaksen ja Abdullahin vieraina. Matkailuyrittäjille tärkeitä arvoja vuonna 2037 ovat vastuullisuus ja turvallisuus sekä vahva yhteisöllisyys.

On vuosi 2037. Thomas Toimija on 48-vuotias alanvaihtaja, joka asuu avomiehensä Abdullahin kanssa Nauvossa. Thomas oli kouluttautunut aikoinaan matkailualalle, mutta vaihtoi alaa hoivatyöhön 15 vuotta sitten matkailualan koettua monia vaikeuksia maailmanlaajuisen pandemian ja kriisiytyneen geopoliittisen tilanteen takia. Monin tavoin raskas hoitotyö väsytti kuitenkin Thomaksen ja hän päätti suunnata yhdessä puolisonsa kanssa uudelleen matkailualalle, sillä Turun saaristoon suuntautuva matkailu on ollut kasvusuunnassa. Thomasin avomies Abdullah on 35-vuotias koodari, joka on myynyt menestyneen ICT-yrityksensä pois. Pariskunta haluaa nyt sijoittaa matkailutoimintaan. Myös Abdullahin vanhemmat ovat muuttaneet Suomeen. He ovat tehneet uransa ravintola-alalla Pohjois-Afrikassa.

Lähipalveluita ja biomoottoriveneretkiä

Saaristomatkailuyrityksen arvoja ovat turvallisuus ja vastuullisuus. Tarjolla on majoitusta, ruokaa, ohjattuja retkiä ja muita ohjelmapalveluja. Thomas ja Abdullah hyödyntävät paikallista ruokaa ja panimotuotteita, he myös viljelevät osan ruoasta itse. Lähiseudulle he järjestävät ohjattuja matkoja. Yhteistyötä tehdään läheisten tilojen kanssa ja seikkailuretkiä järjestetään paikallisen kanoottifirman kanssa. Biomoottoriveneillä tutustaan lähisaariin ja tarjolla on myös saaristopurjehdusmahdollisuuksia.

Yrityksen valttina on vahva kielitaito ja valmiina olevat kansainväliset kontaktit Abdullahin työhistorian kautta. Osaamista löytyy niin digitaalisista palvelukanavista kuin myynnistäkin. Yrityksessä on mietitty myös kestävään kehitykseen liittyviä asioita; yrityksessä hyödynnetään muun muassa aurinkoenergiaa, jonka tallentamismuodot ovat ottaneet viimeisen 10 vuoden aikana huimia harppauksia.

Perinteistä ruokaa, monikulttuurisuutta kunnioittaen

Yrityksessä työskentelevät sukulaiset ja naapuruston väki tilanteen mukaan. Abdullahin vanhemmat laittavat perinteistä pohjoisafrikkalaista ruokaa, kun taas Thomaksen saaristolaistausta tuo suomalaista perinnettä esille. Thomaksen sisar järjestää paikallisille ja matkailijoille latojooga-retriittejä tilalla. Kaikissa toiminnoissa etusijalla on kulttuurien kunnioitus ja yrityksessä on erityistä taitoa tulkita matkailijoille paikallisten tapoja ja perinteitä.

Thomas ja Abdullah ovat pyrkineet pidentämään saariston matkailusesonkia järjestämällä kokkauskursseja paikallisille ja talvimatkailijoille. Thomas ja Abdullah toimivat myös aktiivisesti omassa paikallisyhteisössään ja heidän asiakaskuntaansa kuuluu varsin paljon myös paikallisia. Lisäksi Thomas ja Abdullah arvostavat yhteiskuntavastuullisuutta, joka näkyy esimerkiksi siinä, miten he työllistävät osatyökykyisiä, kuten osa-aikaeläkkeellä olevia sekä sotatraumojen kanssa kamppailevia 2020-luvun veteraaneja.

Yrityksen digitaalinen markkinointi on vahvaa. Abdullahin vanhemmista on kuoriutunut someinfluenssereita, ja Abdullahin nuoremmat sisarukset sekä pariskunnan adoptiolapset tuottavat somesisältöjä yrityksen tarpeisiin. Onkin selvää, että perheyritys tulee saamaan nuoremmasta sukupolvesta jatkajia toiminnalleen. Tosin sekä Thomas että Abdullah ovat suunnitelleet työskentelevänsä pitkälle eläkeiän tuolle puolen – ja mikäs siinä, matkailualan työ kun on erityisen mielekästä ja innostavaa kaikenikäisille työntekijöille.

Matkailualan työryhmä:  Tarja Aaltonen, Hanna Guseff, Marja Kinnunen, Jari-Pekka Messula, Anne Muurinen, Maija Mäki (tekstin laatija), Anna-Mia Rinne-Saarinen, Telle Tuominen.