Yksinkertaisesti emme löydä toisiamme – sanovat pk-yritykset ja oppilaitokset. Pienten ja mikroyritysten aika on kortilla sen suhteen, kuinka paljon osaamisen kehittämiseen ja koulutusten valintaan tai valmisteluun voi käyttää aikaa. Olisiko oppilaitoksilla mahdollisuus rakentaa näitä palvelupolkuja?
Keskustelussa todettiin, että isompien yritysten kanssa oppilaitoskumppanuudet toimivat hyvin. Yrityksistä löytyy yhteyshenkilöitä ja yhteistyötä pidetään tarpeellisena. PK-yrityksissä tilanne voi olla toinen. Oman henkilöstön osaamista haluttaisiin kehittää ja lisää tekijöitäkin tarvittaisiin, mutta erilaisiin kartoituksiin, koulutussuunnitteluun tai valintaprosesseihin ei riitä aikaa.
PK-yritykset työllistävät maassamme isoja yrityksiä enemmän, ja ovat siksi takaamassa alueittensa elinvoimaa. Koulutuksen tuottajien olisikin tärkeää pystyä tukemaan yritysten kasvua esimerkiksi verkottamalla eri palveluntarjoajia. Jatkuvan oppimisen kehitystyön myötä yrityksille voitaisiin tarjota myös eri koulutustasoja yhdisteleviä paketteja. Tämän toteuttamiseksi oppilaitosten on oltava kuulolla ja mentävä aidosti mukaan mikroyrittäjien verkostoihin.
Lisäksi mietittiin myös koulutusten monistettavuutta eri oppilaitostoimijoiden välillä. Hyvä koulutus syntyy usein työnantajan aloitteesta ja on täsmäkoulutus. Jatkokehittämisen paikkana voisi olla koulutuksen varioiminen eri toimijoille sekä myös muille aloille.
Keskustelun vetäjinä toimivat:
Taru Ikäheimo, hankekoordinaattori JOE-hanke, Raseko
Inna Ahlqvist, kehittämisasiantuntija, lehtori, Raseko
Tutustu myös muihin Osaamisesta ja työllisyydestä elinvoimaa -tilaisuuden keskusteluihin (lyhyet koosteet):
- Kaksikielisellä työpaikalla arvostetaan sekä suomea että ruotsia
En tvåspråkig framtid för att mötas i äldreomsorgen - Oppilaitokset tukemaan PK-yritysten kasvua
- Ennakointi pitää organisoida työtehtäväksi
- Kuka maksaa henkilöstön kouluttautumisen?
- Maahanmuuttajien osaamista kartoittamaan haluttaisiin työnantajat mukaan
- Saisiko olla oppisopimusta, paketoituna tuotteena?
Varsinais-Suomessa jatkuvaa oppimista vahvistetaan vuosina 2024–26 Euroopan unionin osarahoittamalla JOE-hankkeella. JOE-hanke vastasi tilaisuuden järjestelyistä.