5G

5G

Matkaviestinverkkojen viides sukupolvi tuo tullessaan ultranopeat internetyhteydet. 5G tarkoittaa niin sanottua viidennen sukupolven datayhteyttä mobiilitekniikassa. 5G-tekniikassa voidaan käyttää noin kymmenkertaista tiedonsiirtonopeutta 4G:hen verrattuna, joten se sopii edeltäjäänsä paremmin myös kodin ainoaksi internetyhteydeksi. 5G-tekniikka mahdollistaa myös esineiden internetin laajenemisen itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, terveydenhuollon automaattisiin valvontalaitteisiin ja edistyneeseen teollisuusautomaatioon. Myös virtuaalitodellisuuden kokeminen älypuhelimen avulla tulee mahdolliseksi 5G:n myötä. Uuden teknologian, kuten esineiden internetin, virtuaalitodellisuuden ja itseohjautuvien ajoneuvojen, odotetaan saavan 5G:stä vahvan kasvualustan sen lyhytviiveisyyden ja suuren kapasiteetin vuoksi.

Vaikka 5G on jo paikoin saatavilla, sen laajempi käyttöönotto tapahtuu vaiheittain seuraavien vuosien aikan mukaan vuoteen 2024 mennessä 5G:llä on jo 1,5 miljardia käyttäjää.

Suomen ensimmäinen 5G:tä testannut tukiasema asennettiin toukokuussa 2018 Kirkkonummen Jorvaksessa sijaitsevan Ericssonin toimipisteen katolle. Maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-tukiasemat pystytettiin kesäkuussa 2018 Tampereen rautatieasemalle sekä Tampereen keskusvirastotalon ja Elisan konttorin katoille. Syksyllä 2018 alettiin lähettää 3,4–3,8 gigahertsin mikroaaltosäteilyä koeluontoisesti muun muassa Espoon Otaniemessa, Helsingin keskustassa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Oulun Ruskossa ja Vantaan Tikkurilassa[13].

Nopeampi mobiiliyhteys näkyy kuluttajalle mahdollisuutena suoratoistaa entistä tarkempaa kuvaa, lähettää suorana korkealaatuisia videota sekä saavuttaa yhä parempi moninpelikokemus. Myös kotien IoT-laitteiden lukumäärä todennäköisesti kasvaa huomattavasti 5G:n mahdollistaessa suurten laitemäärien langattomat verkkokytkennät.

5G:n mahdollisuudet erityisesti IoT:n saralla vaikuttavat myös yritysten toimintaan. Esimerkiksi tehtaissa erilaiset robotit ja sensorit linkittyvät 5G:ssä tavoilla, joiden myötä valmistusprosessit voidaan hioa entistä tarkemmiksi, mikä johtaa pienempään hävikkiin ja suurempaan tuottavuuteen. Vastaavasti terveydenhuollonalalla esineiden internetin kehittyminen 5G:n myötä voi hyvinkin tarkoittaa uudenlaisten hoitomuotojen mahdollistumista.

On myös luultavaa, että 5G luo liiketoimintamahdollisuuksia, joista emme vielä tällä hetkellä ole tietoisia. Esimerkiksi kun 5G:n datasiirtomahdollisuudet yhdistetään nykyisen tekoälybuumin kanssa, voi tuloksena olla todellinen datavallankumous.

5G-verkko vaatii kuitenkin investointeja. Tästä syystä verkko tulee olemaan ensimmäisenä pystyssä tiheästi asutuilla alueilla ja vastaavasti maaseutu saattaa joutua odottamaan vuoroaan melko kauan.

Lähteet:

Futures Platform

Wikipedia: 5G