Finnsight 2019: Teknologia, ihminen ja data muuttavat yhteiskuntaa

Finnsight 2019: Teknologia, ihminen ja data muuttavat yhteiskuntaa

Business Finland yhteistyökumppaneineen järjesti 28.10.2019 ”Finnsight2019” ennakointitaphtuman Korjaamon Veturitallissa Helsingissä otsikolla: ”Entä jos? Yllättävät mahdollisuudet ja mahdolliset yllätykset”

Varsinais-Suomen Ennakointakatemian väki oli vaikuttavana ryhmänä mukana tapahtumassa.

Ohjelma muodostui ennakoinnille tyypillisin askelin eli työpajatyöskentelyn merkeissä. Työpajoja oli neljä:

  • European ”What Ifs” – Euroopan yllättävät tulevaisuudet
  • Kestävän tulevaisuuden radikaalit teknologiat
  • Tulevaisuuden kilpailukykytekijät – yllätyksiä matkassa
  • Ihminen – tulevaisuuden villi kortti?

Työpajoja alustavien puheenvuorojen kiinnostavinta antia oli Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan asiantuntijan Maria Höyssän esittelemät yhteiskunnan osa-alueet, joilla teknologinen kehitys tulee olemaan nopeinta 2020-luvulle tultaessa:

Johtaja Heli Karjalainen esitteli BusinessFinlandin skenaariotyön mielenkiintoisia tuloksia. Vaihtoehtoisina tulevaisuuksina olivat: ”Jakautunut maailma”,  ”Data pelastaa ja orjuuttaa”, ”Demokratian voittokulku” ja ”Hyvätahtoiset jätit”

Itse osallistuin nelostyöpajaan, jossa käsiteltiin ihmistä, ihmisyyttä ja hoivaa datan aikakaudella. Työpaja työskentelyn lopputulos oli kaksijakoinen: yhtäältä datassa nähtiin paljon mahdollisuuksia arjen helpottajana ja tukijana, mutta toisaalta myös suuria uhkia mitä tulee digijalanjälkiin, kontrolliin ja tietoturvaan. Ihminen saattaa kadottaa auktoriteettinsa datataloudessa ja ajautua algoritimien ohjailemaksi.

Antoisa iltapäivä päättyi futuristi Leah Zaidin luentoon.

Kotimatkalla pohdimme, että tilaisuuden henki oli ollut positiivinen. Ehkä tarkoituksellakin osa ongelmallisimmista asioista, kuten ilmastonmuutos, oli sysätty työpajoissa taka-alalle. Osallistujat lähtivät siitä, että ratkaisuja kaikkeen löytyy. Se lieneekin hyvä lähtökohta rakentavalle keskustelulle.

Iltapäivän alustavat esitykset löytyvät täältä: https://businessfinland.videosync.fi/finnsight

Teksti ja kuvat:

Otto Kanervo

Tietopalveluasiantuntija