Tutkimus- ja kehittämispanostukset kääntyneet viimeinkin nousuun koko Varsinais-Suomessa

Tutkimus- ja kehittämispanostukset kääntyneet viimeinkin nousuun koko Varsinais-Suomessa

Tutkimus- ja kehittämismenojen pitkään jatkunut supistuminen Varsinais-Suomessa on ohi. Tilastokeskuksen tuoreet tilastot vuodelle 2018 kertovat, että tutkimus- ja kehittämismenot ovat kääntyneet nousuun Varsinais-Suomessa. Tutkimus- ja kehittämismenot nousivat 4,3 prosenttia vuodesta 2017 ollen 469,4 miljoonaa euroa vuonna 2018. Matkaa kymmenen vuotta sitten vallinneeseen tutkimus- ja kehittämismenojen maakunnalliseen huipputasoon on kuitenkin noin 200 miljoonaa euroa.

Yrityssektorin osuus  tutkimuksen ja kehittämisen kokonaismenoista on runsaat puolet (55%). Yritykset sijoittivat Varsinais-Suomessa tutkimukseen ja kehitykseen 260,9 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2017 verrattuna 2,3 prosenttia. Korkeakoulusektorin t&k -panostukset ovat kasvaneet 6 prosenttia ollen 196,9 miljoona euroa vuonna 2018. Julkisen sektorin t&k -menot ovat 11,5 miljoona vuodessa.

Positiivisen rakennemuutoksen myötä erityisesti Turun seudulla tutkimus- ja kehityspanostukset ovat olleet vahvalla nousu-uralla jo pidempään. Vuodesta 2015 nousua on yhteensä 82 miljoonaa (19 %). Verrattuna kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, niin panostuksia on noin 62 miljoonaa enemmän. Kehitys verrattuna vuoteen 2017 on ollut positiivista myös Salon, Loimaan ja Turunmaan seutukunnissa. Vakka-Suomessa t&k -menot ovat pysyneet ennallaan.

Lisää tilastotietoa: https://www.lounaistieto.fi/poretieto/tutkimus-ja-kehittamismenot/

Artikkelikuva: Turun AMK