Varsinais-Suomen elintarvikealan yritykset suuntaavat kasvuun  – työvoimakysymykset ja logistiikka haasteellisia

Varsinais-Suomen elintarvikealan yritykset suuntaavat kasvuun  – työvoimakysymykset ja logistiikka haasteellisia

Varsinais-Suomen elintarvikealan yritykset ovat vahvasti kasvu- ja kehittymishakuisia. Juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan jopa 87 % haastatelluista 160 yrityksestä suunnittelee kehittävänsä tuotantoprosesseja, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa ja näistä  58 % suunnittelee uusia tuotantotilojen ja -laitteiden investointeja seuraavan 5 vuoden sisällä. 

Turun yliopiston Brahea-keskuksen koordinoima Tulevaisuuden Kehitystarpeet Varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa -hanke (TuKeVa) toteutti yli 160 ruokaketjun yritysten syvähaastattelua vuoden 2021 aikana Varsinais-Suomen alueella. Haastatteluiden tavoitteena oli kerätä tietoa ruokaketjun yritysten keskeisimmistä kehittämistarpeista ja toimintaympäristön tulevaisuuden näkymistä.

Lue lisää: Mediatiedote

Työvoimapulaan ja logistiikkaan löydettävä ratkaisuja

Koko ruokaketju pellolta pöytään kärsii kroonisesta työvoimapulasta, jolle tulisi myös isossa kuvassa löytää ratkaisuja. Toisena haasteena yritykset tuovat esiin logistiikan. Elintarvikkeiden logistiikka ja jakelu ovat iso kustannuserä, ja polttoaineiden kallistuminen lisää kustannuksia entisestään. Yritykset kartoittavatkin nyt yhteistyömahdollisuuksia logistiikan parissa vahvistaakseen kilpailukykyään.

Ruokaketjun toimintaympäristön selkeimmät uhkakuvat liittyvät ilmastonmuutoksen aikaansaamiin sään ääriolosuhteisiin, ympäristömuutoksiin sekä tätä kautta raaka-aineiden saatavuuden epävarmuuteen ja hintojen nousuun.

Ruokaketju vaikuttaa Varsinais-Suomen talouteen ja työllisyyteen merkittävästi, ja sen suora työllistävä vaikutus on jopa 19 700 henkilöä.

TuKeVa-hanke on tutkimushaastattelutyön lisäksi koonnut Varsinais-Suomen ruokaketjun SWOT-yhteenvetoraportit sekä maakunta- että seutukuntatasolla (Loimaa, Vakka-Suomi, Turun seutu, Salon seutu, Kemiönsaari ja Parainen).

Lue lisää: Raportit seutukunnittain.

Lisätiedot:

Johanna Mattila (ät) utu.fi
projektipäällikkö, Areal Research and Development (ARD)
FM (elintarvikekehitys)