Vihreä siirtymä, nuorten hyvinvointi ja tekoäly esillä Ennakointifoorumissa – esitykset täällä

Vihreä siirtymä, nuorten hyvinvointi ja tekoäly esillä Ennakointifoorumissa – esitykset täällä

Varsinais-Suomen Ennakointiakatemian kesäinen Ennakointifoorumi 12.6. syvensi vihreän siirtymän ja tekoälyn teemoja eri puhujien ja näkökulmien kautta. Foorumin avannut professori Satu Teerikangas nosti esiin luontokadon etenemisen  ja  ylikulutuksen  kasvun – ja niiden myötä systeemisen muutoksen vaatimuksen. Kun siirrytään lineaaritaloudesta kiertotalouteen, myös johtamiselta vaaditaan planetaaristen rajojen ymmärrystä.

Yritysnäkökulman vihreään siirtymään toi Elomaticin Business Development Manager Mika Patrakka. Hän tutustutti kuulijat tuotteen elinkaareen suunnittelusta valmistukseen ja käyttöön, ja painotti, että elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset on pystyttävä määrittämään jo suunnitteluvaiheessa. Monet vaiheet on simuloitava, jotta syy-seuraussuhteisiin päästään kiinni. Osaamisen näkökulmasta Patrakka peräänkuulutti innovaatioiden kaupallistamisen osaajia sekä  kokeilukulttuuria jo koulutuksen yhteyteen.

Myös Lounea Yritysratkaisut Oy:n toimitusjohtaja Petri Syväjärvi kommentoi osaamisen kehittämistä puhuessaan tekoälystä.  Hän katsoi, että tekoälyn hype on nyt lähes korkeimmillaan ja putoaa sitten pohjaan, kunnes tasaantuu tekoälyn vakiintuessa käyttöön. Hän pitää tekoälyä hyvänä renkinä erityisesti PK-yrityksille mutta käyttöönottoon yritykset tarvitsevat tukea ja uskallusta, mitä koulutuksella voitaisiin tuottaa.

Opiskelijoiden arkeen, hyvinvointiin ja mielenterveyteen näkökulman toivat Omnian tutkimuspäällikkö Tarja Lang ja Turun AMK:n yliopettaja Mari Lahti. Heidän mukaansa laajana trendinä on havaittu nuorten hyvinvoinnin haasteiden kasvaminen. Tätä tukevat useat tutkimukset mm. ruutuajan käyttämisestä, tulevaisuuden peloista ja myös siitä, kuinka tunneside kouluun tai sen puuttuminen vaikuttaa nuoren hyvinvointiin. Ammattikorkeakoulussa jo noin kolmasosa opiskelijoista kokee psyykkisesti merkittävää kuormitusta. Tilastoja ja tutkimusten taustoja kannattaa lukea tarkemmin Långin ja Lahden esityksistä.

Kaikki Ennakointifoorumin esitykset ovat linkkeinä kuvien jälkeen.

Katso esitykset: Ennakointifoorumi 12.6.

Vihreän siirtymän haasteet ja mahdollisuudet johtamisen näkökulmasta

Professori, johtaminen ja organisointi Satu Teerikangas, Turun yliopisto

Esitys täällä

Näkökohtia nuorten hyvinvointiin ammatillisen koulutuksen kestävän kehityksen kontekstissa – kommenttipuheenvuoro ammattikorkeakoulutuksen näkökulmasta

Tutkimuspäällikkö, Ph.D., MSc. (Ed.), MBA Tarja Lang, Omnia

Esitys täällä

Yliopettaja Mari Lahti, Turun ammattikorkeakoulu

Esitys täällä

Vihreä siirtymä – kohti tuottavuuden arvonnousua, suunnittelusta liiketoimintaan

Business Development Manager Mika Patrakka, Elomatic Oy

Esitys täällä

Tekoäly – hyvä isäntä vai parempi renki? Liiketoimintastrategian uusi työkalu

Toimitusjohtaja Petri Syväjärvi, Lounea Yritysratkaisut Oy

Esitys täällä

Tekoäly työssä – haasteet ja mahdollisuudet osaamisen kehittämisessä

Johtaja Kaj-Mikael Björk, Turun yliopisto

Esitys täällä

Vihreän siirtymän osaamistarpeista syntyy tiekarttoja 2035+

Ennakointiakatemian alakohtaiset työryhmät ovat kevään 2024 mittaan työstäneet vihreän siirtymän osaamista 2035+ koskevia tiekarttoja. Ryhmät ovat tehneet yhteistyötä alojen näkemyksiä yhdistäen.

Keskustelussa kevään aikana ovat olleet keskeiset muuttujat ja niiden vaikutukset aloilla, jonka jälkeen ryhmissä on rakennettu visio ja edelleen avattu visiota tiekarttaan toimenpiteiksi.  Vastuullisuus näkyy keskeisesti kaikkien ryhmien osaamisen visioissa. Lisäksi on pohdittu mm. osaamisen pullonkauloja sekä asenteen merkitystä osana vihreän siirtymän koulutusta. Tiekarttoihin pääsee tutustumaan alla olevista linkeistä.

Karttoja syntyy kaikkiaan kolme:

  1. Logistiikan, valmistavan teknologiateollisuuden ja meriklusterin tiekartta
    Visio: Toimialat tuottavat ratkaisuja vastuullisesti ja toimivat muutosjoustavasti.
    Tuotteet ja palvelut ovat korjattavia ja materiaalit kierrätettäviä.
  2. Kaupan, matkailun ja ruokaketjun tiekartta
    Visio: Toimialoilla vastuullisuus toimii läpileikkaavana tekijänä alojen toiminnassa. Vihreän siirtymän ja kiertotalouden vahvana suunnannäyttäjänä toimii valveutunut, luonnonvaroja arvostava kuluttaja/asiakas. Tämän lisäksi tarvitaan vahvaa ohjausta yhteiskunnan taholta. Teknologia mahdollistaa ja todentaa muutosta. Toimialat ovat arvostettuja ja imagoltaan houkuttelevia.
  3. Rakennus- ja kiinteistöalan, soten ja luovien alojen tiekartta
    Visio:
    Rakenteet mahdollistavat vihreän siirtymän vastuullisesti, vastuullisuus on osa laatua.

Ryhmät esittelivät tiekarttatyön alustavia tuloksia kesäkuun Ennakointifoorumissa. Kokonaistyö viimeistellään elokuussa järjestettävässä yhteisessä verkkopajassa.

Marika Nurmikko ja Samuel Raunio Turun AMK:sta sekä Kalle Ojanen TAI:sta esittelivät Rakennus- ja kiinteistöalan, soten ja luovien alojen yhteistä tiekarttaa.

Alustava tiekartta (Logistiikka, meriteollisuus ja valmistava teknologiateollisuus)

Alustava tiekartta (Kauppa, matkailu ja ruokaketju)

Alustava tiekartta (Sote, luovat alat ja rakennus -ja kiinteistöala)

Olli Vuorinen, Raseko ja Kristiina Ojala, TAI loivat katsauksen logistiikan, valmistavan teknologiateollisuuden ja meriklusterin tiekarttaan.

Olli Vuorinen Rasekosta ja Kristiina Ojala TAI:sta loivat katsauksen Logistiikan, valmistavan teknologiateollisuuden ja meriklusterin tiekarttaan (vas.).  Teija Mielonen Rasekosta ja Maija Mäki Turun yliopistosta veivät kuulijat Kaupan, matkailun ja ruokaketjun kartalle.

Linkki tiekarttojen uutissivulle