Vihreän siirtymän osaamistarpeista syntyy tiekarttoja 2035+

Vihreän siirtymän osaamistarpeista syntyy tiekarttoja 2035+

Ennakointiakatemian alakohtaiset työryhmät ovat kevään 2024 mittaan työstäneet vihreän siirtymän osaamista 2035+ koskevia visioita ja tiekarttoja. Ryhmät ovat tehneet yhteistyötä alojen näkemyksiä yhdistäen. Vastuullisuus näkyy keskeisesti kaikkien ryhmien osaamisen visioissa.

Visio on näkemys tulevaisuudesta ja tahtotila, jonka toteutumiseksi työskentelemme. Tiekartalla kuvataan niitä askelmerkkejä ja toimenpiteitä, joilla visio saavutetaan. Ryhmät ovat tehneet kolmessa eri kokoonpanossa yhteistyötä alojen näkemyksiä yhdistäen.

Jokaiseen tiekarttaan on koottu keskeisimmät aloja yhdistävät osaamistarvemuuttujat, joihin linkittyen tiekartan askelmerkit on rakennettu. Vastuullisuus näkyy keskeisesti kaikkien ryhmien osaamisen visioissa ja tiekartoissa.

Tiekarttatyöllä halutaan tehdä näkyväksi ja herättää keskustelua erityisesti siitä vihreän siirtymän ja kiertotalouden osaamisesta, johon meidän tulisi panostaa koulutuksessa seuraavan kymmenen vuoden säteellä.

Pohdinnassa on noussut esiin mm. osaamisen pullonkauloja sekä asenteen merkitys osana vihreän siirtymän koulutusta. Tiekarttoihin pääsee tutustumaan alla olevista linkeistä.

Karttoja syntyy kaikkiaan kolme:

 1. Logistiikan, valmistavan teknologiateollisuuden ja meriklusterin tiekartta
  Visio: Toimialat tuottavat ratkaisuja vastuullisesti ja toimivat muutosjoustavasti.
  Tuotteet ja palvelut ovat korjattavia ja materiaalit kierrätettäviä. Alustava tiekartta (Logistiikka, meriteollisuus ja valmistava teknologiateollisuus)
 2. Kaupan, matkailun ja ruokaketjun tiekartta
  Visio: Toimialoilla vastuullisuus toimii läpileikkaavana tekijänä alojen toiminnassa. Vihreän siirtymän ja kiertotalouden vahvana suunnannäyttäjänä toimii valveutunut, luonnonvaroja arvostava kuluttaja/asiakas. Tämän lisäksi tarvitaan vahvaa ohjausta yhteiskunnan taholta. Teknologia mahdollistaa ja todentaa muutosta. Toimialat ovat arvostettuja ja imagoltaan houkuttelevia. Alustava tiekartta (Kauppa, matkailu ja ruokaketju)
 3. Rakennus- ja kiinteistöalan, Soten ja luovien alojen tiekartta
  Visio:
  Rakenteet mahdollistavat vihreän siirtymän vastuullisesti, vastuullisuus on osa laatua. Alustava tiekartta (Sote, luovat alat ja rakennus -ja kiinteistöala)

Ryhmät esittelivät tiekarttatyön alustavia tuloksia kesän Ennakointifoorumissa 12.6. Kokonaistyö viimeistellään elokuussa järjestettävässä yhteisessä verkkopajassa.

Linkki Ennakointifoorumin uutiseen ja esityksiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.