Seutukaupunkien yrityksillä olisi tarjottavanaan monia työpaikkoja korkeakouluopiskelijoille, mutta aina eivät osaajat ja työpaikat löydä tai edes tunne toisiaan. Loimaa tarttui toimeen lokakuun alussa, ja kutsui bussilastillisen Turun AMK:n insinööri- ja tradenomiopiskelijoita tutustumaan seutukunnan yrityksiin. ”Kyllä tässä pitää alkaa hakemuksia kirjoitella”, sanoi moni opiskelija paluumatkalla. Kuvassa opiskelijat Pemamek-tutustumiskäynnillä.
Päivän aikana solmittiin useita kontakteja ja vaihdettiin käyntikortteja ja cv-tietoja. Yritykset kiittelivät saaneensa tuoreita ajatuksia, opiskelijat puolestaan työtarjouksia.
Novidan, Turun AMK:n ja Loimaan kaupungin järjestämän tutustumispäivän aloitti yritysvierailu Dinoliftille ja iltapäivällä opiskelijaryhmä vieraili Pemamekillä. Lounasta opiskelijat nauttivat Heimolinnan tiloissa yhdessä yritysten kanssa, mukana olivat edellä mainittujen lisäksi myös Nordic Traction, Lännen Tractors, Vallox, Dometal, Modify sekä Invenir. Lounaan jälkeen yritykset jalkautuivat ständeille, ja kohtaamiset opiskelijoiden kanssa jatkuivat. Tilaisuuteen saatiin mukaan myös paikalliset urheiluseurat Bisons ja Hurrikaani vahvistamaan tunnelmaa mm. koriinheittokilpailulla. Tilaisuus kuului Ketterää koulutusta seutukaupunkeihin (AKKE) -hankkeen toimenpiteisiin.
Kontakteja ja kohtaamisia
Loimaan alueella on paljon valmistavaa teollisuutta, joka on jo pitkään kärsinyt työvoimapulasta. Opiskelijoiden ja yritysten kohtaaminen kasvokkain tarjosi nyt yhden mallin tilanteen parantamiseksi. Tämän lisäksi AMK-yhteistyönä voidaan esimerkiksi järjestellä yritysten ja opiskelijoiden yhteisiä TKI-projekteja ja hackathoneja sekä edistää opinnäytetöiden tekemistä.
Heimolinnan lounastilaisuudessa yritykset ja opiskelijat pääsivät istumaan samaan pöytään ja tutustumaan toisiinsa ruuan äärellä. Tilaisuuden avasi Loimaan kaupungin tervehdys. Lounaan päätteeksi yritykset pääsivät ensin kertomaan toiminnastaan lyhyesti kaikille yhteisesti, jonka jälkeen siirryttiin ständeille keskustelemaan tarkemmin työmahdollisuuksista. Keskustelut kävivätkin vauhdikkaina koko tilaisuuden ajan ennen lähtöä iltapäivän yritysvierailulle.
– Liian kiinnostavia osa yrityksistä! Aikataulu oli hieman tiukka, en ehtinyt kunnolla juttelemaan jokaisen yrityksen henkilöstön kanssa, todettiin opiskelijapalautteessa.
– Yksi yritys lisää olisi ainakin mahtunut yritystreffeille, toinen opiskelija kommentoi.
Opiskelijat olivatkin palautteissaan arvioineet yritystreffeillä mukana olleet yritykset kiinnostaviksi ja suhtautumisen opiskelijoihin olleen positiivista. Myös yritysten palautteista näkyi, että kohtaamisia oli syntynyt mukavasti.
– Oli hieno tunnelma, ja opiskelijat olivat kyllä kiinnostuneita työmahdollisuuksista. Omalla ständillä kävi kiitettävästi porukkaa, todettiin palautteessa.
– Teollisuusyritykset olivat nyt hienosti esillä, ja tavoitimme hyvin insinööriopiskelijoita. Ehkä myös kaupan ala ja muut palvelualat voisivat olla jatkossa mukana, kommentoi toinen palautteenantaja.
Dinolift ja Pemamek panostivat tehdaskierrokseen
Noin 25 opiskelijan tutustumispäivän bussi ajoi Turusta suoraan Loimaan Kurittulaan, Dinoliftin pihaan. Aamupäivän kahvihetken yhteydessä kuultiin noin 200 henkilöä työllistävän yrityksen avainluvut ja puhuttiin tehdaslaajennuksen myötä edelleen kasvavasta työntekijätarpeesta. Tehdaskierroksella päästiin näkemään, mitä kasvavat tilat konkreettisesti tarkoittavat ja miten kevyitä henkilönostimia valmistetaan alusta loppuun.
Monelle opiskelijalle Dinolift oli uusi tuttavuus. Myös yrityksen vahva kansainvälisyys ja viennin osuus tuotannosta (yli 80 %) tuli yllätyksenä. Opiskelijat olivat erityisen kiinnostuneita työmahdollisuuksista maailmalla, mutta osa totesi myös, että kiinnostavan työn perässä voisi aivan hyvin muuttaa paikkakunnalle.
Myös iltapäivän yritysvierailulla Pemamekilla kansainvälisyys ja reissutyömahdollisuudet korostuivat. 260 työntekijän yrityksellä onkin toimistoja jo kahdeksassa eri maassa ja myös Loimaan tehdasta laajennetaan parhaillaan. Pemamek korosti yritysesittelyssään myös henkilöstön hyvinvoinnin tärkeyttä ja tuotantonsa monipuolisuutta. Lisäksi päästiin seuraamaan demonstraatiota automatisoidusta tuotantoprosessista.
Moni opiskelija oli vierailun jälkeen kiinnostunut hakemaan työtä tai harjoittelupaikkaa Pemamekilta. Erityisesti yrityksen tuotannon ja työtehtävien laajuus herätti mielenkiintoa. Lisäksi kiitosta sai esittelyn käytännönläheisyys eli mahdollisuus nähdä demonstraatio ja tehtaan laitteita läheltä.
Sekä Dinoliftin että Pemamekin osaajatarve kohdistuu sekä tuotannon työntekijöihin että suunnittelun ja myynnin insinööriosaamiseen, työtehtäviä on myös tradenomeille. Opiskelijoita kehotettiinkin hakemaan rohkeasti työpaikkaa avoimella hakemuksella, sillä osaajia kaivataan nyt laajasti eri aloilta.
Teksti: Anneli Frantti, Annika Lehto
Kuvat: Niina Nurmi, Anneli Frantti, Annika Lehto
Lisätiedot: anneli.frantti@novida.fi ja annika.lehto@novida.fi