Varsinais-Suomen koulutustarvearviointi käynnissä

Varsinais-Suomen koulutustarvearviointi käynnissä

Diagrammissa on esitetty ”Työllisten määrä Varsinais-Suomessa aloittain vuosina 2020 – 2030”.

Työmarkkina-analyytikkona pitkään toiminut Juha Pusila laatii parhaillaan Ennakointiakatemian tilaamana määrällistä ennakointiselvitystä Varsinais-Suomen osaajatarpeesta. Koulutustarvearvioinnin tuloksia ja graafeja on käytettävissä kesäkuusta 2022 lähtien (katso liitteet). Uusien osaajien tarve on jo nyt ja varsinkin jatkossa Varsinais-Suomessa iso haaste. Kun huomioidaan työllisten määrän ennakoitu kasvu sekä eläkepoistumat, uusia osaajia tarvittaisiin vuodessa 6 000 henkilön verran. Työllisyysaste on alueella perinteisesti ollut koko maan kakkossijalla Uudenmaan jälkeen, ja tällä hetkellä Varsinais-Suomessa on saavutettu 75 %.

Toimialatietojen perusteella tehty arviointi kertoo, että työllisten määrä kasvaa 5 % tämän vuosikymmenen aikana. Lisäys tarkoittaa noin 11 000 työllisen lisäystä 2020-luvulla. Selvityksen mukaan työllisten määrän kasvu on merkittävää teollisuudessa ja palveluissa – suurinta kuitenkin rakennus- ja kiinteistöalalla. Julkisen hallinnon, kaupan ja koulutuksen aloilla työllisten määrä puolestaan vähenee vuoteen 2030 mennessä.

Juha Pusilan tuottama koulutustarvearviointi on tarkoitettu julkiseksi ja erityisesti Ennakointiakatemian ja alueen oppilaitostoimijoiden käyttöön. Koko raporttia esitellään ja siitä käydään keskustelua syksyllä järjestettävässä osaamisen webinaarissa, tarkemmat aikataulut löytyvät elokuussa tältä sivustolta.

Koulutustarvearvioinnin taustana Pusila käyttää Ennakointiakatemian klusterirakennetta sekä OPH:n, PTT:n ja TEM:n raportteja työvoiman ja osaajien tarpeesta 2020- ja 2030-luvuilla. Työssäkäyntitilaston tietoja on käytetty erityisesti vuodelta 2019, josta on katsottu ikärakennetilastoja ammatin, toimialan ja koulutusasteen mukaan.

Liitteet: Turun tutkimus- ja ennakointipalvelu, Juha Pusila

Lyhyesti: Koulutustarvearviot 2030 – paljonko osaajia tarvitaan?

Tarkemmat tilastot:

Työllisten määrän trendit_Ennakointiakatemia

Osaajien poistuma työelämästä_Ennakointiakatemia

Mikäli tarvitset taustadataa (Excel) tai muuta lisätietoa, ota yhteyttä

Esa.hogblom(at)varsinais-suomi.fi