Sitran selvitys kohtaa Varsinais-Suomen: Miten osaajat liikkuvat alueilla?

Sitran selvitys kohtaa Varsinais-Suomen: Miten osaajat liikkuvat alueilla?

Minne vastavalmistuneet sijoittuvat työmarkkinoilla? Vetääkö Varsinais-Suomi puoleensa ammatillisen toisen asteen, ammattikorkeakoulutuksen ja yliopistotutkinnon suorittaneita? Mihin koulutettujen muuttoliike suuntautuu? 16.11. järjestettävässä Ennakointiwebinaarissa kuulemme taustaa ja pääsemme keskustelemaan näistä kysymyksistä Sitran vanhemman neuvonantajan, Tapio Huttulan kanssa. Taustana on Sitran julkaisema Miten osaajat liikkuvat alueilla? -selvitys, jota nyt linkitämme Varsinais-Suomeen.

Tästä linkistä voit ilmoittautua webinaariin. Ennakointitilaisuus-webinaari 16.11. klo 8.30–10.

Sitra on alkuvuoden aikana koonnut yhteen Varsinais-Suomen yrityksiä, oppilaitoksia, julkisia toimijoita ja päättäjiä luomaan vuorovaikutuksessa yhteistä kuvaa alueen osaamisen ja yhteistyön haasteista ja tarpeista. Tähän kokonaiskuvaan kurkataan webinaarin alussa. Tämän jälkeen webinaarissa tarkastellaan osaajien liikkumista, alueen koulutusrakennetta ja väestön koulutustasoa. Iso kysymys on, miten maakunta pystyy työllistämään täältä valmistuneita ja houkuttelemaan muista maakunnista vaikuttavia osaajia. Miten voisimme vahvistaa alueen pitovoimaa ja osaamisen tasoa?

Ennakointiwebinaarissa 16.11. alustajana on myös kestävän kehityksen edelläkävijä Meriaura Group. Meriauran kehitysjohtaja Thomas Friis tuo tarkasteluun tulevaisuuden merikuljetusten prosessien ja energian optimoinnin. Merenkulun päästöt ovat jo vähentyneet uuden teknologian ja puhtaampien polttoaineiden ansiosta, mutta käyttövoimaa voi yhä tehostaa ilmaston kannalta paremmaksi. Miten se tehdään ja mitä osaamista siihen tarvitaan?

Entä onko suomalaisilla osaajan sanansa sanottavana meriliikenteen kansainväliseen päästövähennystavoitteeseen? Nyt lokakuussa varustamoelinkeino on esittänyt IMO:lle päästöleikkaustavoitteen kiristämistä niin, että koko maailman merenkulku olisi hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä.

Miten osaajat liikkuvat alueilla -selvityksen julkaisijana on Sitra ja toteuttajana Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI. Lue lisää ja lataa selvitys PDF:nä täältä.

Sitran osaajaselvityksen myötä avautuneesta Koulutustaso alueilla -verkkopalvelusta voit katsoa koulutustason ja elinvoiman tunnuslukuja kunnittain tai maa- ja seutukunnittain.